Ministerul Finantelor NU a introdus in proiectul de Ordonanta care cuprinde mai multe masuri fiscale pentru cresterea veniturilor la buget si impozitarea pensiilor speciale. In schimb, pe langa masurile deja vehiculate, in Ordonanta exista si prevederi mai putin discutate: includerea tichetelor cadou in calculul contributiilor sociale si taierea abonamentelor la tefefon pentru bugetari.

Ministrul de resort, Eugen Teodorovici, spune ca nu s-a renuntat la impozitarea pensiilor speciale, dar masura nu a fost cuprinsa in Ordonanta pentru ca “este un mecanism la care inca se lucreaza”. “Vom vedea in ce forma vom merge mai departe, avand in vedere ca si in Parlament exista doua initiative legislative si atunci acest mecanism va fi trimis de Guvern, fie OUG, fie proiect de lege, care in septembrie ar trebui sa fie inchis ca si subiect”, a explicat Teodorovici in cadrul unei intalniri cu oamenii de afaceri.

In schimb, proiectul de Ordonanta prevede taxarea suplimengtara a tichetelor cadou. “Se propune includerea in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS si CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situatii decat cele cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie”, se arata in nota de fundamentare a actului normativ. In prezent, tichetele cadou nu sunt incluse in calculul contributiilor.

De asemenea, un aspect mai putin dezbatut pana in prezent este legat de faptul ca instititutiile publice nu vor mai avea voie sa plateasca abonamentele la telefon ale angajatilor.

“Se propune ca autoritaile si institutiile publice (...) indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, sa nu poata achizitiona din fonduri publice servicii de telefonie mobila pentru personalul angajat, cu exceptia demnitarilor”, se precizeaza in document.

Citeste si:
Razvan Cuc: Cu pile, amante, nepoate nu poti sa generezi plusvaloare
Descoperire "revolutionara" a...

Despre aceasta prevedere, insa, Eugen Teodorovici spune ca nu exista. “Nu am taiat niciun telefon nimanui. Este o propunere de masura si vedem joi, in sedinta de Guvern, forma finala”, a precizat ministrul Finantelor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Raportarile fictive "la hectar" revin in actualitate