Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sanctionat in urma unor controale doua companii de asigurari din piata, respectiv City Insurance si Euroins Romania. Ambele companii controlau peste 70% din piata de asigurari RCA la finele primului semestru din acest an. Sanctiunile cu avertisment scris acordate au vizat probleme din perspectiva conduitei.

ASF a sanctionat City Insurance si Euroins cu avertisment scris si stabilirea obligatiei de a transmite un plan de masuri pentru remedierea situatiilor inregistrate, in timp ce Euroins Romania a primit doar avertisment scris.

"Sanctiunile au fost acordate ca urmare a concluziilor activitatii de supraveghere permanenta pe conduita. O analiza desfasurata in perioada 19 aprilie - 11 iulie 2019 a constatat in cazul ambelor societati incalcarea prevederilor art.5 alin.(9) din Norma 18/2017 privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea societatilor de asigurare si reasigurare si brokerilor de asigurare. Acest lucru constituie o contraventie in conformitate cu prevederile art. 163 alin.(1) lit. a) din Legea 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare, cu modificarile si completarile ulterioare", au explicat reprezentantii ASF pentru 1asig.ro.

Art.5 alin(9) precizeaza:

"Societatile transmit in format electronic, pentru fiecare solicitare primita de la A.S.F., in termen de maximum 10 zile sau in termenul precizat in mod expres in aceasta, urmatoarele documente:

a) nota de fundamentare (...);

b) dosarul de dauna integral, in copie, insotit de: (...)

c) fisa dosarelor de dauna deschise in baza contractelor RCA, intocmita conform precizarilor pe care le va transmite structura organizatorica care solicita documentatia;(...)".

Ambele companii au inregistrat cresteri importante ale petitiile si reclamatiilor de la clienti in prima jumatate a acestui an, conform datelor publicate pe site-urile celor doi asiguratori sanctionati. De regula, majorarea petitiilor este legate si de probleme cu fluxurile financiare, destul de probabile, in contextul in care portofoliul celor doua companii este format in principal din RCA. Ambele societati s-au aflat in urma cu cativa ani in situatie de redresare financiara.

In cazul Euroins, numarul total de petitii inregistrate unic per petent si per caz, in primele sase luni din 2019, a fost de 2.933 de petitii, mult mai mare fata de numarul petitiilor din intreg anul 2018 (1.716). Din total, numarul total de petitii solutionate favorabil (pentru consumatori), inregistrate unic per petent si per caz, a fost de 2.595 de petitii.

La City Insurance, numarul total de petitii inregistrate unic per petent si per caz a fost de 1.809 de petitii, in primul semestru din acest an, in conditiile in care numarul din intreg anul 2018 a fost de 1.550. Dintre acestea, 1.306 de petitii au fost solutionatte favorabil pentru consumatori.

CITY Insurance si EUROINS Romania sunt cei mai mari asiguratori de pe piata RCA, cumuland aproximativ 70% din portofoliul de asigurari RCA din Romania la finalul primului trimestru din 2019.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri