Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a recuperat 23 milioane de lei din executarea celor care nu au putut sa plateasca ratele la creditele "Prima casa".

Ministerul Finantelor Publice a propus modificarea Programului "Prima casa" si redenumirea acestuia in Programul "O familie, o casa", astfel incat acest program guvernamental sa fie mai bine orientat spre caracterul social.

In nota de fundamentare a ordonantei care transforma "Prima casa" in "O familie, o casa", este explicata situatia actuala a programului:

"De la inceputul anului pana la sfarsitul lunii iulie 2019, din plafonul total de garantare alocat pentru anul 2019 de 2.000 milioane lei, au fost acordate un numar de 11.427 garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 1.157,6 milioane lei.

De la lansarea Programului in anul 2009 pana la finele lunii iulie 2019, au fost acordate 279.179 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 24.879,32 milioane lei.

Pana in prezent au fost executate un numar de 848 de garantii, in valoare de 67,8 milioane lei, din care s-a recuperat de catre ANAF suma de 23 milioane lei".

De asemenea, MFP mai precizeaza ca volumul imprumuturilor acordate prin Programul Prima Casa a dobandit o dimensiune sistemica, reprezentand 45 la suta din stocul creditelor ipotecare (34 miliarde lei, martie 2019), respectiv 31 la suta din fluxul de credite ipotecare noi (3,8 miliarde lei - flux cumulat pe o perioada de 12 luni pana la martie 2019).

"In acest context, Consiliul General al Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) a emis Recomandarea nr. R/1/2018, adresata Guvernului Romaniei, in vederea recalibrarii programului 'Prima Casa' din punct de vedere social, prin revizuirea conditiilor de accesare a acestui program, cu mentinerea unui grad de indatorare sustenabil.

Conform recomandarii CNSM, este necesara reorientarea programului catre persoanele cu venit pana intr-un anumit plafon, asigurand astfel o disponibilitate mai mare a fondurilor pentru persoane care nu pot accesa un imprumut imobiliar standard", potrivit sursei citate.

Pe langa redenumirea programului, apar si alte modificari referitoare la conditiile de eligibilitate ale beneficiarilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri