Pe masura ce solutiile FinTech devin din ce in ce mai integrate cu viata de zi cu zi, probleme si incidentele de securitate cibernetica si vulnerabilitati devin tot mai frecvente - de la furtul de date, pana la furtul de bani si atacuri de tip phishing mai complexe, care pot ajunge sa afecteze utilizatorul final, avertizeaza specialistii in securitate cibernetica de la CyBourn.

Atractia produselor fintech consta in faptul ca reprezinta o alternativa mai simpla si mai rapida la serviciile financiare conventionale, dar dezvoltarea foarte rapida a acestor aplicatii de transfer de bani sau schimb valutar face ca aceasta industrie sa fie vulnerabila in mod special in fata problemelor de securitate.

„Pe masura ce mai multe servicii financiare pot fi folosite online, sau direct de pe telefonul mobil, ubicuitatea datelor si, in consecinta, securitatea datelor, se dovedesc a fi o provocare majora pentru industrie. Gestionarea si protejarea identitatilor digitale ale persoanelor fizice si ale intreprinderilor poate deveni o provocare majora pentru companiile fintech. Pe masura ce penetrarea serviciilor bancare online creste, aceste companii sunt in masura sa adune cantitati imense de date despre clienti, care sunt analizate in scopuri de marketing sau dezvoltare de afaceri. Aceste date pot fi foarte valoroase pentru hackeri ”, explica Tiberiu Anghel, Director of Cybersecurity Operations in cadrul CyBourn.

Pentru a asigura dezvoltarea unor astfel de platforme sigure, reprezentantii CyBourn recomanda revizuirea modelelor conventionale de securitate, prin incorporarea securitatii ca parte a fazelor initiale de dezvoltare a produselor.

Companiile fintech cresc in popularitate foarte rapid, ceea ce duce la o dezvoltare rapida a retelelor lor IT. Totusi, acest lucru face ca securitatea cibernetica sa fie una dintre sarcinile cu prioritate scazuta pentru fondatorii fintech, deoarece operatiunile de dezvoltare ocupa cea mai mare parte a resurselor.

Astfel, doar 32% din companii au confirmat ca planuiesc sa achizitioneze tehnologii de securitate cibernetica in 2018. Mai mult, dezvoltarea rapida a companiilor pune presiune asupra dezvoltatorilor de software si solicita echipele, lasand produsele si infrastructura vulnerabile chiar si in fata unor atacuri comune sau malware. Achizitia rapida a unor volume mari de utilizatori face din companiile fintech tinta perfecta pentru atacurile de phishing, care au potentialul de a afecta dezvoltarea rapida si credibilitatea companiilor, avand impact financiar semnificativ.

Astfel, verificarile de securitate in mod regulat si monitorizarea securitatii infrastructurii devin diferentiatori puternici. „Pe partea de monitorizare, verificarile de cod si arhitectura IT, scanarile pentru identificarea vulnerabilitatilor si testele de penetrare ajuta la reducerea riscurilor. Pe plan operational, folosirea unui antivirus centralizat, solutiile IDS / IPS si SIEM ajuta la prevenirea si detectarea malware si a anomaliilor din sistem.”, recomanda Catalin Moisei, Chief Technology Officer in cadrul CyBourn.

“Monitorizarea constanta si alertele asigura detectarea rapida si capacitatea de reactie la incidente, atenuand efectul atacurilor cibernetice care ar putea perturba operatiunile. Intre timp, instruirea angajatilor ramane cel mai eficient mod de a atenua tentativele de phishing.”, explica Moisei.

CyBourn este o companie de securitate cibernetica romaneasca, cu sediul central si Centrul de Operatiuni in Bucuresti, sustinuta de o echipa de cercetare in Napoli, Italia si de o echipa de dezvoltare software la Washington D.C., SUA. CyBourn ofera o gama completa de servicii de securitate cibernetica pentru clienti la nivel european, precum monitorizarea continua a infrastructurii IT, raspuns la incidente de securitate cibernetica, teste de penetrare, cat si audit si consultanta privind sistemele de guvernanta a securitatii informatiei.

Sursa foto: Jirsak / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri