Consilierii municipali au adoptat, in sedinta de marti, un proiect care prevede contractarea si/sau garantarea unei finantari rambursabile in valoare totala de pana la 574.869.000 lei (inclusiv cupoane obligatiuni), cu o perioada de maturitate de pana la 10 ani. Opozitia acuza ca Primaria se imprumuta ca sa plateasca datorii mai vechi, potrivit Agerpres.

Contractarea se face pentru refinantarea datoriei publice locale provenite din emisiunea de obligatiuni realizata de Municipiul Bucuresti in anul 2015.

Conform proiectului, primarul general este imputernicit sa negocieze si sa semneze, in numele Municipiului Bucuresti, termenii si conditiile finantarii, contractul si acordul de garantare aferent.

In referatul de aprobare se arata ca, in ceea ce priveste Programul de emisiune de obligatiuni emise in anul 2015, Municipiul Bucuresti are obligatia ca la data scadenta de 4 mai 2020 sa ramburseze integral rata de 555.000.000 lei si sa achite cupoanele anuale in valoare de 19.869.000 lei aferente emisiunii de obligatiuni cu maturitate de cinci ani.

Se mentioneaza, totodata, ca in 2019 au scazut incasarile din cotele defalcate din impozitul pe venit in raport cu anii anteriori si ca acestea reprezinta principala sursa de venituri la bugetul local. Este invocata de asemenea "cresterea semnificativa a cheltuielilor Municipiului Bucuresti cu rambursarile de credite in anul 2020 fata de anul 2019 si anul 2018 (de peste cinci ori)".

"Noi, acum, practic, refinantam un credit din 2015, iar in 2015 s-a refinantat un credit din 2005, deci nu ne imprumutam noi acum de la zero pentru cheltuieli curente sau plata unor facturi, ci platim un credit foarte vechi. Daca e cineva care vrea sa-l platim punctual anul acesta, eu cred ca ar trebui sa ne comportam ca pe timpul lui Ceausescu, cand a fost infometata populatia ca sa se plateasca datoria externa", a spus primarul general, Gabriela Firea, la inceputul sedintei CGMB.

Ea a mentionat ca Municipalitatea a avut o contributie importanta la diminuarea datoriei Capitalei. "Cat priveste contributia noastra in acesti trei ani pentru diminuarea datoriei municipiului Bucuresti, cred ca am avut una importanta, pentru ca am achitat din banii bucurestenilor 190 milioane de euro, insemnand imprumuturi contractate in anii anteriori, atat transe de imprumut cu tot cu dobanzile aferente", a afirmat Firea.

Roxana Wring, consilier USR si presedinte USR Bucuresti, a spus inainte de sedinta CGMB ca din nou Primaria se imprumuta ca sa plateasca datorii mai vechi.

"Deja imprumuturile sunt la 16% din buget anul acesta, sa nu uitam de imprumutul pe care l-au facut pentru RADET, suntem deja la 12 milioane de euro imprumut in acest an, ne laudam cu investitii, dar ele sunt la mai putin de 15% si sa nu uitam ca companiile continua sa cheltuie in jur de trei miliarde de lei, deci ne aflam in fata unui faliment nedeclarat", a sustinut Wring.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri