"BERD a investi in emisiunea de obligatiuni de 2,2 miliarde de lei a Primariei Bucuresti. Banca a fost extrem de activa in sustinerea dezvoltarii pietei de capital din Romania, investind in mai multe obligatiuni in lei. Obligatiunile emise de Primaria Bucuresti sunt vazute ca deschizatoare de drumuri, fiind primul program de obligatiuni in lei al Primariei si prima listare a unor obligatiuni municipale la Bursa de Valori Bucuresti", se arata intr-un comunicat al institutiei financiare, citat de Mediafax. Potrivit BERD, programul de obligatiuni in lei atenueaza riscurile valutare si de devalorizare, prin trecerea de la finantarea pe termen lung in valuta la cea in lei.

In cadrul emisiunii, structurata in patru transe, de 3, 5, 7 si respectiv 10 ani, BERD s-a concentrat pe sustinerea transelor cu maturitati mai lungi, unde a anticipat ca cererea va fi mai slaba. Investitia BERD corespunde Initiativei institutiei de Dezvoltare a Pietei Valutare Locale si a Pietei de Capital, pentru promovarea dezvoltarii pietelor de capital din tarile unde este prezenta.

Bucurestiul a lansat obligatiuni de 2,2 miliarde de lei, la o dobanda medie de 3,98%, cea mai buna obtinuta de o municipalitate din Romania, bugetul Primariei economisind astfel aproximativ patru milioane de lei anual, a declarat marti primarul general Sorin Oprescu, la Bursa de Valori Bucuresti. Municipiul Bucuresti a incheiat saptamana trecuta plasarea si decontarea ofertei de obligatiuni municipale de 2,2 miliarde de lei vandute catre investitori institutionali din Romania si alte cinci tari, precum si catre persoane care au achizitionat obligatiuni in valoare de cel putin 500.000 de lei.

Citeste si:

Oferta a fost structurata in patru transe, de 3, 5, 7 si respectiv 10 ani, toate fiind suprasubscrise. In medie, au cumparat obligatiuni municipale aproximativ 40 de investitori institutionali, diferiti pe fiecare transa. Circa 20% din investitori au fost straini si 80% romani. Dintre investitorii romani, cea mai mare pondere au avut-o bancile, cu aproape 40%, urmate de fonduri de investitii, cu 27%, si fonduri de pensii, cu 15%. De asemenea, au mai participat institutii financiare internationale si fonduri de asigurari.

Transa cu maturitate de trei ani are o dobanda fixa de 2,80%, cel mai avantajos pret obtinut de vreo municipalitate din Romania la o operatiune de acest fel. Transa cu maturitate de cinci ani are o dobanda fixa de 3,58%, cea cu maturitate de sapte ani are o dobanda fixa de 4,43%, iar transa cu maturitate de 10 ani, o dobanda fixa de 5,10%. Costul mediu este de 3,98%, in lei, fata de 4,175% cat a fost emisiunea anterioara, cand municipalitatea s-a imprumutat in euro. Tranzactia a fost intermediata de consortiul condus de Raiffeisen Bank Romania, din care mai face parte BT Securities.

Programul de emisiuni de obligatiuni este destinat sa ramburseze emisiunea de 500 de milioane de euro contractata in 2005 si scadenta anul acesta. Prin emisiunile de obligatiuni municipale, gradul de indatorare al municipalitatii a scazut de la 80% la 7,8% pentru 2015, ceea ce inseamna ca Primaria Capitalei poate sa faca imprumuturi pentru alte proiecte.