Imprumutul de 800 de milioane de euro pentru Primaria Capitalei, destinat restructurarii unei datorii de 500 de milioane de euro si contractarii de noi credite, se va afla, joi, pe ordinea de zi a sedintei CGMB, dupa ce, in precedentul mandat al lui Sorin Oprescu, nu a fost aprobat.
"Este vorba despre o restructurare a vechiului credit al Primariei Capitalei, in valoare de 500 de milioane de euro, reprezentand eurobonduri contractate in 2005 de fostul primar Adrian Videanu, care, urmare a schimbarilor legislative din domeniul fiscal, a fost trecut la capitolul datorie publica, incarcand bugetul Primariei Capitalei pana aproape de gradul maxim de indatorare", a declarat miercuri, pentru Mediafax, primarul general Sorin Oprescu.

Edilul a mai spus ca, in prezent, este blocata posibilitatea de a contracta noi credite pentru proiectele municipalitatii.

Proiectul de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) de joi prevede aprobarea contractarii unor finantari rambursabile interne sau externe in valoare totala de pana la 800 de milioane de euro sau echivalentul in lei, in vederea restructurarii datoriei de pana la 500 milioane de euro si contractarii de noi credite.

Potrivit proiectului, contractarea finantarii rambursabile de 800 de milioane de euro, cu maturitate de pana la 20 de ani, se face pentru realizarea investitiilor publice de interes local si pentru asigurarea resurselor financiare necesare platii de capital (principal) in anul 2015 aferente emisiunii de euro-obligatiuni emise de Municipiul Bucuresti in 2005.

In expunerea de motive a proiectului, primarul general arata ca Municipiul Bucuresti deruleaza, in prezent, 11 finantari rambursabile, in calitate de imprumutat, subimprumutat sau garant.

Finantarile sunt de la Banca Europeana de Investitii, Banca de Dezvoltare a Comunitatii Europene, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru realizarea si modernizarea sistemului dse termoficare, infrastructura urbana, infrastructura scolara, reabilitarea statiei de ape uzate de la Glina, reabilitarea zonei istorice, managementul traficului, modernizarea sistemului de alimentare cu apa.

Acestea sunt contractate pentru perioade de pana in 25 de ani, unele fiind scadente in 2015. Printre acestea este si emisiunea de obligatiuni de 500 de milioane de euro pentru investitii publice de interes local, contractata in 2005 pe o perioada de zece ani, cu rambursare integrala in 2015.

Oprescu precizeaza ca, in 2015, anul rambursarii obligatiunilor in valoare de 500 de milioane de euro, gradul de indatorare al municipalitatii ar urma sa depaseasca limita maxima legala de 30%.

In noiembrie 2011, primarul general Sorin Oprescu, aflat intr-o vizita in SUA, a discutat cu Seth Waugh, Chief Executive Officer al Deutsche Bank Americas, in legatura cu acordarea acestui credit de 800 de milioane de euro in conditii avantajoase, iar reprezentaul bancii l-a asigurat ca va primi o oferta cat mai buna.

Primarul general i-a adresat sefului Deutsche Bank Americas rugamintea de a trata cu toata deschiderea intentia Bucurestiului de a accesa fonduri si, la randul lui, l-a asigurat de toata transparenta in procesul de selectie ce va urma.

Imprumutul este necesar pentru acoperirea celor 500 de milioane de euro contractate de fosta administratie a Bucurestiului in cadrul unei emisiuni de bonduri, dar mai ales pentru finalizarea unor investitii oprite momentan din lipsa banilor, precum si initierea unora noi.

Proiectul prin care municipalitatea cerea acordul pentru a lua un imprumut de 800 milioane de euro a fost de mai multe pe ordinea de zi a CGMB, in mandatul precedent al primarului general, dar a fost respins sau nu a fost luat in discutie, din lipsa de cvorum.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri