Bugetul Capitalei a pierdut in ultimii patru ani peste 20 milioane de euro pentru ca operatorii telecom nu au platit chirie pentru utilizarea stalpilor ca suport de retele de telecomunicatii, a declarat directorul general al Netcity Telecom, Adrian Florea.
"In urma cu aproape o saptamana (marti, 16 iulie - n.r.), ANISP a estimat ca operatorii telecom din Capitala au pierdut peste 10 milioane de euro din cauza tarifelor mari pe care le-a practicat Netcity Telecom pentru utilizarea de catre acestia a retelei de fibra optica a Capitalei. In opinia noastra, modelele de business ale acestor operatori au presupus, si presupun in continuare, folosirea gratuita a stalpilor din Bucuresti (RATB, Luxten, Electrica, etc.). Calculele noastre, in baza datelor declarate anterior de PMB, la nivelul anului 2008, arata ca numai taxele pentru autorizarea instalarii cablurilor de telecom pe stalpi depasesc 3,5 milioane de euro. Daca extrapolam datele la situatia prezenta, credem ca cifra reala este cel putin dubla, adica 7 miloane de euro", a spus Florea, conform Mediafax.

In plus, a adaugat seful Netcity Telecom, operatorul retelei metropolitane subterane pentru fibra optica a Municipiului Bucuresti, Primaria trebuia sa incaseze anual circa 5 milioane de euro din chiria pe care operatorii telecom ar fi trebuit sa o plateasca pentru utilizarea stalpilor pe care sunt amplasate retelele existente.

"De la aparitia hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti 251/2008, care interzice amplasarea de noi cabluri aeriene, bugetul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) a pierdut peste 20 milioane de euro prin neplata acestei chirii, conform calculelor noastre", a mai spus Florea.

El a adaugat ca miza desfiintarii proiectului Netcity creste in fiecare zi pentru ca majoritatea operatorilor telecom se pot eschiva astfel de la plata taxelor de autorizare pentru instalarea cablurilor de telecomunicații pe stalpi si a chiriilor de utilizare a infrastructurii publice.

Presedintele Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor (ANISP), Mihai Batraneanu, a declarat, in 16 iulie, ca operatorii telecom din Capitala au pierdut in ultimii trei ani peste 10 milioane de euro din cauza tarifelor mari pe care le-a practicat Netcity Telecom pentru accesul acestora la reteaua metropolitana de fibra optica.

De asemenea, in luna februarie a acestui an, seful ANISP a afirmat ca Netcity Telecom a transformat reteaua de fibra optica a Capitalei intr-un monopol si, prin cresterea abuziva a tarifelor de acces la aceasta retea, operatorii de talie redusa vor intra in faliment, concurenta va fi afectata, iar preturile pentru utilizatorii finali vor fi majorate.

In replica, reprezentantii Netcity Telecom au afirmat ca proiectul are avizul Consiliului Concurentei, singura entitate care se poate pronunta asupra eventualului caracter monopolistic al retelei. Mai mult, Comisia Europeana s-a pronuntat pozitiv asupra proiectului si urmareste constant evolutia acestuia.

Florea spune ca reteaua Netcity acopera doar 15% din strazile Capitalei si nu poate catalogata ca fiind monopol, pe de o parte din cauza dimensiunii si pe de alta parte pentru ca are alternative.

"ANISP spune ca reteaua Netcity este un monopol. Pentru a fi monopol ar fi trebuit sa nu existe nicio alternativa la aceasta retea dar, asa cum se precizeaza si in recentul aviz al ANCOM, la nivelul Capitalei exista si alte retele de canalizatie subterana. In plus, Romtelecom are o retea de canalizatie in lungime de 6.000 kilometri la nivelul Bucurestiului", a afirmat Florea.

Un alt repros venit din partea ANISP a fost ca, prin tarifele mari practicate de Netcity Telecom, numerosi operatori de talie redusa, asa-numitii operatori de cartier, sunt fortati sa isi vanda afacerile si sa iasa de pe aceasta piata.

"Din datele publicate de Ministerul Finanțelor pentru 2011, am calculat ca ponderea cheltuielilor cu reteaua Netcity pentru operatorii care folosesc reteaua sa nu a depasit in medie 5% din totalul cheltuielilor acestora. Atat timp cat operatorii nu au platit pana acum chirii pentru stalpii utilizati, diferenta intre o chirie de zero lei si orice alta suma impacteaza rata profitului acestora", a precizat Florea.

La sfarsitul lunii mai, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a avizat conditiile tehnice si economice in care se va realiza accesul operatorilor telecom la reteaua Netcity, aviz conditionat de implementarea anumitor masuri in termen de patru luni. Avizul a fost emis in baza Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii.

"Aceste masuri au fost propuse avand in vedere ca analiza efectuata de ANCOM a relevat ca ansamblul conditiilor tehnice si economice de acces la reteaua Netcity nu intruneste cerintele legale de nediscriminare, proportionalitate si obiectivitate. Avizul stabileste un termen de 4 luni pentru realizarea modificarilor si completarilor solicitate de autoritate in cuprinsul ofertei cadru generale si al contractelor cadru pentru acces la reteaua Netcity", se arata intr-un comunicat al institutiei din 30 mai.

Pentru ca tarifele serviciilor de acces la reteaua Netcity sa fie stabilite pe baze obiective, proportional cu resursele cheltuite in vederea furnizarii serviciilor de acces, ANCOM a stabilit ca este necesara fundamentarea tarifelor in functie de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor realizat in conformitate cu un set minim de criterii.

Autoritatea a stabilit si un termen maxim de sase luni pentru realizarea acestui model de calculatie a costurilor si comunicarea sa catre ANCOM. Pana la finalizarea acestui model, la 4 luni de la publicarea avizului, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depasi 85 de euro/km/luna, fara TVA, pentru serviciul de inchiriere tubeta, inclusiv pentru serviciile furnizate pana acum de Netcity Telecom sub denumirea de "racord".

De asemenea, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depasi 22 de euro/km/luna, fara TVA, pentru serviciul de inchiriere fibra optica neechipata (dark fiber), inclusiv pentru serviciile furnizate pana acum de Netcity Telecom sub denumirea de "bransament FTTB". "Oferta nu trebuie sa contina prevederi care sa oblige beneficiarii sa achizitioneze servicii de care nu au nevoie si pe care nu le-au solicitat, cum ar fi, de exemplu, inchirierea a minim doua tubete pe o perioada de minim cinci ani sau conditionarea furnizarii serviciilor de acces de achizitionarea si plata serviciului de supraveghere a instalarii", se mai spunea in comunicatul ANCOM din 30 mai.

In legatura cu refuzul Netcity Telecom de a aplica prevederile avizului ANCOM, Florea a spus ca "avem de a face cu o alta declaratie bombastica tipica sefului ANISP".

"Avizul specifica clar o perioada de patru luni in care prevederile impuse se implementeaza, si nu o implementare de la data publicarii acestuia, 30 mai, asa cum gresit s-a interpretat. Acest fapt ne-a fost, de altfel, confirmat de ANCOM. Este o practica uzuala in sectorul telecom, unde perioade tranzitorii sunt stabilite pentru modificari de o asemenea de magnitudine, lucru pe care seful ANISP, in calitate de expert telecom si consultant al acestui proiect, il cunoaste", a spus Florea.

El a adaugat ca Netcity Telecom, impreuna cu PMB, a trecut la analiza avizului ANCOM imediat ce a fost publicat.

"Au fost contractati consultanti romani si straini, cu experienta relevanta in astfel de cazuri, care au trecut imediat la construirea modelului de cost cerut. O serie de intalniri au avut loc deja cu reprezentantii ANCOM, exact din dorinta de a intelege cat mai bine metodologia inclusa in aviz. Evident ca seful ANISP se afla intr-o eroare grava, inducand aceasta eroare si presei si opiniei publice, din pacate", a spus Florea.
Seful Netcity Telecom a confirmat ca societatea a contestat in justitie, in doua dosare separate, avizul ANCOM.

"Am solicitat atat suspendarea, cat si anularea documentului, pentru ca acest aviz ar fi trebuit sa contina, conform tututor reglementarilor europene, un studiu, pe care ANCOM nu l-a realizat. In opinia Netcity Telecom, avizul nu are la baza date concrete si comparatii potrivite. Nu suntem impotriva reglementarii, insa ne dorim ca procesul care sta la baza acesteia sa fie unul transparent, fundamentat corect si care sa incurajeze investitiile in telecom-ul romanesc, de altfel o atributie esentiala a ANCOM. De altfel, ANCOM ar fi trebuit sa isi respecte prerogativele legale si sa protejeze interesele tuturor jucatorilor din piata", a spus Florea.

Si Primaria Capitalei a contestat in justitie avizul ANCOM, demers motivat de nerespectarea de catre autoritatea de reglementare a unei proceduri prealabile.

"Conform Directivei 2002/21/CE transpuse in legislatia nationala prin OUG 111/2011, impunerea unor obligatii de natura celor prevazute in avizul ANCOM necesita indeplinirea unei proceduri prealabile, pe care ANCOM nu a respectat-o. Contractul de concesiune de lucrari publice pentru realizarea retelei Netcity a fost incheiat anterior intrarii in vigoare a Legii 154/2012 incalcand principiul neretroactivitatii legii asa cum este prevazut si in Constitutia Romaniei, respectiv «Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile»", se spune intr-un raspuns al PMB.

Netcity este o retea subterana de fibra optica infiintata la initiativa Primariei Generale pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stalpii furnizorilor de electricitate si ai regiei de transport in comun.

Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat in iunie 2008, pe o perioada de 49 de ani, intre Primarie si UTI Systems si Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicatii din surse private. Valoarea lucrarilor a fost estimata la peste 200 milioane euro si ar fi trebuit sa se incheie in 2012.

In decembrie 2008 Primaria Capitalei anunta finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din reteaua Netcity, in zona Unirii.
In prezent, reteaua Netcity are o lungime de 880 kilometri, respectiv mai putin de 15% din lungimea strazilor din Capitala, potrivit datelor Netcity Telecom.

De asemenea, la reteaua Netcity au fost bransate aproximativ 11.000 de cladiri din Bucuresti (sub 9% din cele 113.000 existente in Capitala).

In baza contractului de concesiune, Netcity Telecom platește anual o redevența in valoare de 12% din veniturile companiei.

Florea a spus ca pentru operațiunile de pana la finele anului precedent, Netcity Telecom va plati PMB redevente de peste 1 milion de euro. "In urmatorii cinci ani estimam ca vom plati inca 5 milioane de euro. Pana la sfarșitul concesiunii suma totala va depași 50 milioane de euro", a spus Florea.

Actionarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) - 99,99% si UTI Grup - 0,01%.

In 2011, afacerile operatorului s-au triplat, la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice. Datele aferente anului 2012 nu sunt disponibile pe pagina web a Ministerului Finantelor Publice.

ANISP este o organizatie profesionala constituita in 2001 si are 38 de membri, printre care se numara INES, Prime Telecom, GTS Telecom, Euroweb Romania, SNR, Romtelecom, Orange Romania sau Teletrans.

Scopul asociatiei este promovarea si sprijinirea intereselor furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice (inclusiv Internet) in Romania.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri