Primaria Capitalei a alocat 10 milioane de euro din bugetul pe anul 2018 pentru reabilitarea si consolidarea cladirilor cu risc seismic, anunta primarul general, Gabriela Firea.

"Accelerarea programului de consolidari realizat de Municipalitate reprezinta o prioritate clara pentru actuala administratie. Pentru ca pana acum in Primaria Capitalei nu existau decat opt persoane care se ocupau de acest program si pentru ca in 27 de ani autoritatile locale au reabilitat doar 20 de cladiri, am luat decizia de infiintare de urgenta a doua entitati noi, formate din specialisti in domeniu, care sa ofere solutii reale la aceasta problema. Astfel, de anul trecut am infiintat doua entitati clare, care, cu 263 de angajati, desfasoara numai actiuni dedicate acestui domeniu. Mai mult decat atat, am alocat nu mai putin de 10 milioane de euro in bugetul de anul acesta astfel incat sa putem reabilita si consolida cat mai multe cladiri. De acum putem afirma ca am restartat acest program, pentru ca, in mai putin de un an, s-au demarat procedurile de consolidare pentru 23 de cladiri, dintre care multe sunt monument istoric", declara Gabriela Firea, potrivit unui comunicat al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) transmis, sambata, potrivit Agerpres.

Primarul general al Capitalei mai spune ca in aceasta primavara va fi demarat si un alt program prin care "se vor pune in siguranta" alte o suta de cladiri aflate in diverse stadii de degradare. Conform PMB, pentru solutionarea situatiei cladirilor cu risc seismic ridicat la nivelul Municipiului Bucuresti au fost infiintate Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), care are 46 de angajati si Compania Municipala Consolidari (CMC), care are deja 217 de angajati.

"Totodata, la propunerea primarului general, pentru anul in curs, s-a alocat un buget pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic de aproximativ 10 milioane euro. Aceste fonduri vor fi fi utilizate pentru continuarea lucrarilor la imobilele aflate in executie, pentru lucrarile la alte 29 de imobile care vor intra in executie in perioada urmatoare, dar si pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de cladiri si expertizarea altor 24", se mentioneaza in comunicatul PMB.

Primaria mai arata ca, dupa intrarea in activitate a AMCCRS si CMC, in mai putin de un an, s-au efectuat toate demersurile necesare pentru inceperea actiunilor de reabilitare si consolidare la 23 de cladiri.

De asemenea, in comunicatul citat se mai mentioneaza ca in prezent sunt deschise santiere la cinci cladiri: imobilele din str. Blanari nr.2, nr.6, nr.8 si nr.10 - imobile monument istoric, cuprinse in lista imobilelor expertizate tehnic incadrate in clasa I de risc seismic pericol public, construite in anul 1870, dar si un alt imobil de 2 etaje plus mansarda, din str. Franceza nr.30.

Alte trei imobile s-au preluat, in urma unei Hotarari de Consiliu, de la AFI, pentru reabilitare si consolidare, mai sustine PMB. Este vorba de un imobil de 5 etaje din str. Biserica Enei nr. 14, un altul de 4 etaje din str. Spatarului 36, precum si o cladire de 6 etaje din str. stirbei Voda nr.20.

Concomitent, alte 15 imobile aflate in proprietatea PMB au trecut in administrarea AMCCS in vederea punerii in siguranta si consolidarii, iar opt dintre acestea intra la jumatatea lunii martie in lucrari de punere in siguranta si consolidare, in timp ce doua, conform expertizei tehnice, pentru siguranta cetatenilor, vor fi demolate, acestea nefiind monument istoric. Celelalte cinci cladiri vor fi consolidate imediat dupa eliberarea autorizatiilor de construire, precizeaza PMB.

Potrivit Primariei, un alt program care va demara in aceasta primavara este cel prin care se vor pune in siguranta alte 100 de cladiri aflate in diverse stadii de degradare, fiind vorba despre acele cladiri ale caror elemente reprezinta un pericol pentru trecatori (balcoane, elemente ornamentale, tencuiala, acoperis etc).

"Toti proprietarii sau locatarii cladirilor incadrate in clasa I risc seismic au fost notificati de catre AMCCRS, cu privire la obligatia ce le revine, conform Ordonantei 90-1994, urmand ca pana in aprilie 2018 sa fie notificati si proprietarii cladirilor expertizate si incadrate in clasa a II a risc seismic. Mai mult decat atat, de la infiintare, AMCCRS are echipe operative in teren pentru medierea si dezvoltarea relatiilor dintre proprietari, proiectanti si experti si a intocmit o harta interactiva cu imobilele clasate in clasa de risc seismic I, in care sunt incarcate toate informatiile necesare cu privire la anul constructiei, expertiza tehnica, numele expertului, numele proprietarilor, situatia juridica. In perioada urmatoare se vor incarca si informatiile legate de cladirile cu risc seismic 2. Conform expertizelor tehnice, in Bucuresti exista 171 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, care prezinta pericol public", informeaza PMB.

Primaria mai anunta ca, pentru a veni in sprijinul bucurestenilor care detin locuinte in imobile cu risc seismic, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat Proiectul de Hotarare pentru punerea in aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic a constructiilor existente, republicata, in vederea finantarii de la bugetul local, in limita fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie, a cheltuielilor privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie la constructiile cu destinatia de locuinte multietajate, precum si la spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta, incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si implementarea unei modalitati de facilitare la rambursare.

Astfel, persoanele fizice proprietari ai locuintelor multietajate incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic, la care venitul lunar pe familie este sub trei salarii minime brute pe economie vor putea sa nu mai ramburseze 50% din valoarea investita pentru executia lucrarilor de interventie, cu anumite conditii.

"In ceea ce priveste includerea in programul de consolidari a tuturor cladirilor construite inainte de anul 1941, este important de mentionat ca, potrivit legislatiei in vigoare, cladirile care pot fi consolidate cu fonduri publice trebuie sa fie in prealabil expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic-pericol public de catre proprietari. Mentionam ca, doar in cazul in care exista cladiri la care Primaria Capitalei este coproprietar, expertizele vor fi suportate de catre Municipalitate", precizeaza PMB.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri