La patru ani dupa ce Alexis Tsipras, “copilul rebel” al politicii europene, a castigat mandatul de premier al Greciei criticand dur politicile de austeritate cerute de institutiile internationale, economia greceasca este in revenire, in mod ironic, tocmai datorita masurilor de austeritate pe care Tsipras le-a acceptat pana la urma. In acelasi timp, bancile din Grecia fac pasi importanti pentru curatarea portofoliilor de expuneri si credite neperformante, iar Alpha Bank, prezenta de 25 de ani si in Romania, spune ca la finalul acestui an va face publica o noua directie strategica valabila la nivel de grup.

In ianuarie 2015, Alexis Tsipras, liderul partidului de extrema stanga Syriza, a castigat alegerile promovandu-si imaginea de politician care se opune masurilor draconice de austeritate cerute de Germania, FMI si celelalte institutii internationale de credit.

Pe 5 iulie 2015, grecii au respins cu o majoritate semnificativa (61% la 39%) pachetul de masuri de austeritate cerut de troika (Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana) pentru a salva tara de la faliment. Totusi, cu doar doua saptamani mai tarziu, Tsipras si-a tradat promisiunile din campanie si a acceptat un pachet de masuri de austeritate considerat chiar mai dur decat cel discutat in referendum.

Poate in mod surprinzator, Grecia s-a conformat din acel moment si pana in prezent la rigorile europene, iar anul acesta s-ar putea lauda cu o crestere economica de 2,4%, potrivit estimarii oficiale a FMI.

Chiar si asa, Produsul Intern Brut al Greciei ar fi in 2019 cu 20% mai mic decat cel dinaintea crizei inceputa in 2008. Practic, presupunand o continuare a cresterii PIB de 2% pe an, economia Greciei ar avea nevoie de cel putin inca 12 ani pentru a reveni la nivelul pre-criza, adica un sfert de secol pierdut.

Revenirea recenta a economiei a incurajat Guvernul grec sa introduca si o serie de reduceri de taxe, care sa accelereze si mai mult cresterea PIB.

Reducerile de taxe anuntate:

  • Suspendarea, timp de 3 ani, a platii TVA pentru cladirile noi construite, care au autorizatie de constructie obtinuta dupa 1 ianuarie 2006.
  • Reducerea taxei minime pe venituri pentru persoanele fizice de la 22% la 9% si a taxei maxime de la 45% la 40%. Venitul anual minim netaxabil: 8.636 euro
  • Eliminarea graduala a taxei de solidaritate impusa celor cu venituri anuale de peste 12.000 euro
  • Reducerea cu 30% a taxei pe proprietate in primii doi ani. Reducerea cu 20% a taxei incepand cu 2020 si o noua reducere cu 10% incepand cu 2021.
  • Reducerea graduala a taxei pe profit de la 28% la 20% pana in 2021
  • Reducerea TVA de la 24% la 22% si de la 13% la 11% (in Grecia, nivelul TVA diferta in functie de produse)
  • Renuntarea la cotele TVA marite care se percep pentru consumul de cafea si bauturi din locatii special amenajate (restaurante, terase, cafenele, etc).

Potrivit presei elene, pachetul de reduceri de taxe este estimat la 6 mld. euro o suma care va trebui sa fie negociata cu creditorii internationali.

Intrebati despre modul in care Guvernul va putea sa acopere reducerile de taxe, economistii Alpha Bank nu au putut oferi un raspuns transant, mentionand ca “bugetul pentru anul 2019 este deja realizat, iar in 2020 ramane de vazut cum vor fi acoperite sumele. Probabil va fi vorba de o reducere a cheltuielilor bugetare”.

Si Romania a trecut, in ultimii ani, printr-o perioada de relaxare fiscala similara celei propusa anul acesta in Grecia. In prezent insa, deficitul bugetar este impins la maximum, iar economistii locali nu sunt optimisti cu privire la viitorul apropiat, avand in vedere spatiul fiscal de manevra foarte limitat.

Revine profitabilitatea bancilor grecesti

Conditiile economice imbunatatite din Grecia s-au reflectat in ridicarea restrictiilor de capital, in continua scadere a ratei somajului, precum si in redresarea pietei imobiliare rezidentiale si comerciale dupa un deceniu de declin continuu.

Consolidarea increderii din piata este, de asemenea, reflectata in scaderea dobanzii obligatiunilor guvernamentale grecesti, randamentul titlurilor pe 10 ani atingand nivelul minim de 1,57%, reflectand o scadere semnificativa a riscului de tara.

In plus, lichiditatea sistemului bancar se imbunatateste pe masura ce depozitele continua sa creasca, iar bancile au rambursat integral finantarile de urgenta acordate de Banca Centrala si sunt capabile sa atraga lichiditate de pe pietele monetare internationale.

Alpha Bank, una dintre primele cinci cele mai mari banci din Grecia in functie de activele detinute, a inregistrat un profit net de 86,8 mil. euro in primul semestru din 2019, de aproape sapte ori mai mult decat in perioada similara de anul trecut. Cresterea s-a datorat in buna parte vanzarii unor titluri de stat grecesti, tranzactii care au impins veniturile din operatiuni financiare la 197,5 mil. euro in S1 2019.

In ceea ce priveste adecvarea capitalului, Alpha Bank are cea mai mare baza de capital dintre bancile grecesti, cu un raport total de adecvare a capitalului (CET1) de 17,8% la sfarsitul lunii iunie 2019, peste cerinta stabilita de autoritatea de reglementare pentru 2019, de 13,75%.

La sfarsitul lunii iunie 2019, creditele totale ale grupului s-au situat la 51,3 miliarde de euro, din care 86% sau 44,1 miliarde euro in Grecia, insemnand o cota de piata de aproximativ 24% din imprumuturile din Grecia, ceea ce plaseaza Alpha Bank ca al doilea cel mai mare creditor din tara. Conducerea Alpha Bank a anuntat ca la finalul acestui an vor prezenta investitorilor o noua directie strategica pentru intregul grup, insa nu au oferit alte detalii.

Subsidiara din Romania a Alpha Bank este considerata de sefii greci ai grupului ca fiind “perla coroanei” retelei internationale dezvoltata in Cipru, Albania, Marea Britanie si Romania. Alpha Bank Romania a inchis primul semestru din acest an cu un profit brut de aproape 10 mil. euro, cu 36% mai putin decat cel din S1 2018.

Pe parcursul acestui an, banca si-a imbunatatit semnificativ baza de depozite prin atragerea de economii atat de pe piata interna, cat si de pe cea externa. La mijlocul anului 2019, depozitele se situau la 2,44 miliarde de euro.

Sursa grafice: Alpha Bank

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri