Marile temeri ale romanilor, cand vine vorba despre banii in familie, sunt frica de a nu avea un venit sigur si teama de a nu iti putea intretine copiii, arata un studiu realizat de expertul financiar Eusebiu Burcas.

A nu avea un venit sigur, imposibilitatea de a-si intretine copiii si lipsa unor resurse financiare suficiente la pensie sunt doar cateva dintre gandurile care le dau fiori adultilor de la noi. Concluziile studiului au scos la iveala nevoia esentiala de educatie financiara in familii de care au nevoie romanii.

„Finantele in cuplu sunt mult mai complexe decat finantele individuale. Fiecare dintre noi avem niste tipare financiare „mostenite” din familie pe care nu le constientizam. Abia atunci cand ne asezam la masa cu partenerul, acestea incep sa iasa la iveala si de multe ori duc la conflicte. De aceea, este bine sa invatam sa ne cunoastem partenerul si din acest punct de vedere pentru a invata cum sa ne atingem impreuna obiectivele financiare.”, spune Eusebiu Burcas initiatorul studiului.

Care sunt temerile romanilor si care sun preocuparile lor cand vine vorba despre bani in familie?

Marile temeri cand vine vorba despre banii in familie sunt: frica de a nu avea un venit sigur (30.3% dintre respondenti), frica de a nu iti putea intretine copiii (17.5% dintre respondenti) si frica de a nu avea bani la pensie (15.5% dintre respondenti).

Subiectele despre care romanii ar dori sa afle mai multe sunt: investitiile (35.7%) educatia financiara a copiilor (18.8%), achizitiile mari precum case, masini sau pamanturi (10.7%) si economiile (10.7%).

Citeste si:
Asa economisesc oamenii bogati: 7 pasi catre avutie
Cum de reusesc oamenii bogati...

Mai mult, initiatorul studiului a vrut sa afle si ce fel de comportamente financiare au membrii intr-un cuplu. Astfel, cercetarea a aratat ca 36.6% dintre respondenti au spus ca au un comportament asemanator cu cel al partenerului cand vine vorba despre a cheltui sau a castiga bani, iar 35.4% dintre participantii la studiu au comportamente partial diferite de cele ale partenerilor lor.

„Un lucru extrem de ingrijorator este faptul ca in multe familii, partenerii se folosesc de bani pentru a-i influenta pe copii si pentru a-i atrage de o parte sau de alta. Astfel copiii isi creeaza tipare financiare nesanatoase cu privire la bani” , mai spune Eusebiu Burcas.

La studiu au participat peste 1.000 de persoane din toata tara, 61% dintre persoane sunt casatorite, iar 25.7% sunt necasatorite.

Citeste si:
10 motive pentru care nu reusesti sa scapi de datorii
Gradul de indatorare te...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Nu mizam pe educatie? De ce nu pun romanii bani deoparte pentru studii