Marile temeri ale romanilor, cand vine vorba despre banii in familie, sunt frica de a nu avea un venit sigur si teama de a nu iti putea intretine copiii, arata un studiu realizat de expertul financiar Eusebiu Burcas.

A nu avea un venit sigur, imposibilitatea de a-si intretine copiii si lipsa unor resurse financiare suficiente la pensie sunt doar cateva dintre gandurile care le dau fiori adultilor de la noi. Concluziile studiului au scos la iveala nevoia esentiala de educatie financiara in familii de care au nevoie romanii.

„Finantele in cuplu sunt mult mai complexe decat finantele individuale. Fiecare dintre noi avem niste tipare financiare „mostenite” din familie pe care nu le constientizam. Abia atunci cand ne asezam la masa cu partenerul, acestea incep sa iasa la iveala si de multe ori duc la conflicte. De aceea, este bine sa invatam sa ne cunoastem partenerul si din acest punct de vedere pentru a invata cum sa ne atingem impreuna obiectivele financiare.”, spune Eusebiu Burcas initiatorul studiului.

Care sunt temerile romanilor si care sun preocuparile lor cand vine vorba despre bani in familie?

Marile temeri cand vine vorba despre banii in familie sunt: frica de a nu avea un venit sigur (30.3% dintre respondenti), frica de a nu iti putea intretine copiii (17.5% dintre respondenti) si frica de a nu avea bani la pensie (15.5% dintre respondenti).

Subiectele despre care romanii ar dori sa afle mai multe sunt: investitiile (35.7%) educatia financiara a copiilor (18.8%), achizitiile mari precum case, masini sau pamanturi (10.7%) si economiile (10.7%).

Mai mult, initiatorul studiului a vrut sa afle si ce fel de comportamente financiare au membrii intr-un cuplu. Astfel, cercetarea a aratat ca 36.6% dintre respondenti au spus ca au un comportament asemanator cu cel al partenerului cand vine vorba despre a cheltui sau a castiga bani, iar 35.4% dintre participantii la studiu au comportamente partial diferite de cele ale partenerilor lor.

„Un lucru extrem de ingrijorator este faptul ca in multe familii, partenerii se folosesc de bani pentru a-i influenta pe copii si pentru a-i atrage de o parte sau de alta. Astfel copiii isi creeaza tipare financiare nesanatoase cu privire la bani” , mai spune Eusebiu Burcas.

La studiu au participat peste 1.000 de persoane din toata tara, 61% dintre persoane sunt casatorite, iar 25.7% sunt necasatorite.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri