Dan Armeanu, ASF: Puterea de cumparare a romanilor a crescut, in ultimii trei ani, cu 25%

Puterea de cumparare a romanilor a crescut, in ultimii trei ani, cu 25%, aceasta fiind transferata si in tendintele crescatoare pe care le-a inregistrat piata financiara din Romania, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Dan Armeanu, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Calitatea factorului uman este determinata de nivelul de educatie, iar acest lucru se intampla si in sectorul financiar. Practic, cererea si oferta pe piata financiara ar trebui sa se afle intr-un echilibru, determinat de gradul de educatie financiara incorporat in cerere si oferta. Ganditi-va ce s-ar intampla daca am avea o cerere educata si o oferta mai putin educata sau invers. Nivelul de educatie incorporat in cerere si in oferta iti da si o imagine a dimensiunii acesteia si a pietei financiare", a spus Dan Armeanu (foto).

Din pacate, in opinia sa, "in Romania, pietele financiare nebancare au o dimensiune mai redusa, desi este in crestere si a ajuns undeva, ca active in PIB, la 13%. Pe piata pensiilor private s-a ajuns la 6% din PIB, cu active in crestere pana la aproximativ 14 miliarde de euro si, probabil, in urmatorii ani vom ajunge undeva la 20 de miliarde de euro. Urmeaza piata de capital, undeva la 4 si ceva la suta si piata asigurarilor, cu 2 si ceva la suta, active in PIB. In aceasta dimensiune, normal ca pe langa educatia financiara, aceasta este influentata si de puterea de cumparare".

El arata, astfel, ca "in ultimii trei ani, puterea de cumparare a crescut. Daca ne referim la castigul net salarial real, dand la o parte inflatia si impozitele, practic avem o crestere a puterii de cumparare de 25%, iar aceasta s-a transferat oarecum si in cresterile pe care le-au inregistrat pietele pe care ASF le gestioneaza. Avem o crestere a pietei pensiilor private, in ultimul an, de peste 20%. Avem o crestere a pietei asigurarilor de peste 7%, a randamentelor destul de importanta si pe piata de capital".

Dan Armeanu a mai subliniat ca investitia in oameni este cea mai buna varianta care poate fi realizata atat la nivelul intreprinderilor, cat si la nivelul statului.

Citeste si:
Armeanu, ASF: Pensiile private ale românilor sunt în siguranţă
Armeanu, ASF: Pensiile...

"Importanta pe care o are educatia financiara in dezvoltarea sistemului financiar este una deosebita. Pornesc de la un citat al unui filosof chinez care spunea: "Natura ne aseamana, iar educatia ne deosebeste". Studiile de specialitate releva o corelatie foarte puternica intre educatie si dezvoltarea economica. Practic, literatura constata o corelatie undeva intre 0,3 si 0,7 in functie de indicatorii care sunt luati in considerare intre educatie si dezvoltare economica. Mai mult, literatura de specialitate releva existenta unei cauzalitati intre educatie si dezvoltare. Aceasta cauzalitate este reciproca: un grad de dezvoltare economica determina o dezvoltare a nivelului de educatie si invers, nivelul de educatie poate determina dezvoltarea economiei, in general", a spus Dan Armeanu.

Acesta a adaugat ca, in Romania, asistam la un paradox, in sensul ca majoritatea consumatorilor de pe piata financiara apeleaza la produsele de baza, precum economisirea primara, in ciuda faptului ca dobanzile sunt negative.

Institutul de Studii Financiare (ISF) organizeaza, joi, pentru al cincilea an consecutiv, Conferinta Internationala Anuala, cu tema "Competente profesionale pentru generatiile noi de angajati".

Citeste si:
Marcu, ASF: Garantez că toate fondurile de pensii private respectă...
Marcu, ASF: Garantez că toate...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri