Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in luna decembrie 2019, imprumuturi de la bancile comerciale de 5,945 miliarde de lei, din care un miliard de lei prin doua emisiuni de certificate de trezorerie cu discount si 4,3 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 645 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni, scrie Agerpres.

Suma este mai mare cu aproximativ 1,84 de miliarde de lei fata de cea programata pentru luna noiembrie si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Pe 5 decembrie este programata o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discount, in valoare de 500 de milioane de lei, pe o perioada de 198 de zile, data scadentei fiind la 24 iunie 2020. O alta licitatie, tot de 500 de milioane de lei, va avea loc pe 19 decembrie, cu data scadentei la 21 decembrie 2020 (364 de zile).

De asemenea, Finantele au programat si opt emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 4,3 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (645 milioane de lei in total). Emisiunile vor fi de 200 de milioane lei (o emisiune), 500 de milioane lei (cinci emisiuni) si 800 milioane lei (doua emisiuni).

Ordinul MFP privind prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discount si a obligatiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii decembrie a fost publicat vineri in Monitorul Oficial.

Citeste si:
Noul ministru al Finantelor: Industria romaneasca este in recesiune!
Florin Citu, noul ministru al...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ministerul Finantelor a imprumutat 648,2 milioane de lei de la banci