O lege care intra in vigoare pe 15 decembrie le impune bancilor prezente in Romania sa aplice aceleasi comisioane pentru tranzactii interbancare in euro catre banci aflate in zona SEPA, cu cele practicate pentru platile in lei la nivel local. Drept urmare, vei plati comisioane mai mici pentru aceste tranzactii, avand in vedere ca bancile practicau costuri mai mari pentru tranzactiile in euro inainte de a se alinia cu normele acestei legi europene pe care sunt obligate sa o respecte.

Mai exact, noua lege care intra in vigoare la data de 15 decembrie 2019 face ca transferurile, platile cu cardul sau retragerile de numerar in euro pe care le efectuezi in relatie cu o alta banca din Zona Unica de Plati in Euro (SEPA - Single Euro Payments Area*) sa fie comisionate la fel ca in lei.

*Din zona SEPA fac parte toate cele 28 de state membrie ale Uniunii Europene, la care se adauga Elvetia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Monaco si San Marino.

De asemennea, conform legii, vor fi introduse noi cerinte in ceea ce priveste transparenta comisioanelor pentru serviciile de conversie monetara. Atunci cand fac plati cu cardul sau retrag numerar in strainatate, consumatorii pot alege moneda de plata: cea locala sau cea din tara lor. Conform noilor norme, consumatorii vor fi informati cu privire la comisioanele aplicabile inainte de a alege. Acest obiectiv va fi atins prin introducerea unei obligatii de declarare a comisioanelor ca adaos procentual al tuturor comisioanelor de conversie monetara la cel mai recent curs de schimb al BCE disponibil. Prin acest nou nivel de transparenta se urmareste sensibilizarea consumatorilor, consolidandu-se astfel concurenta intre diferitii furnizori de servicii de conversie monetara.

Retail jobs

Unele banci si-au schimbat deja grila de comisioane in timp ce altele au anuntat cum va arata de la 15 decembrie

O parte dintre banci si-au schimbat deja grila de comisioane, in timp ce altele au anuntat felul in care vor arata acestea incepand cu 15 decembrie. BRD este una dintre bancile aflate in cea de-a doua categorie, iar o parte dintre schimbarile aduse de aceasta lege pe care este obligata sa o respecte arata in felul urmator:

Plati interbancare in euro catre beneficiari din tarile care apartin zonei SEPA, efectuate la ghiseele bancii: 0,20% din valoarea tranzactiei (minim 20 de euro, maxim 100 de euro) este costul pana pe 14 decembrie 2019, ultima zi inainte de intrarea in vigoare a legii europene. Incepand cu 15 decembrie, costul va fi de 9 lei pe operatiune, de peste 10 ori mai putin decat valoarea minima perceputa anterior.

Citeste si:
Proprietarii Dedeman cumpără o treime din cea mai ieftină farmacie...
Proprietarii Dedeman cumpără...

Plati interbancare in euro catre beneficiari din tarile care apartin zonei SEPA, efectuate prin serviciul de Internet/Mobile banking: 0,15% din valoarea tranzactiei (minim 10 euro, maxim 25 de euro) este costul pana pe 14 decembrie 2019. Incepand cu 15 decembrie, acesta va fi de 3,5 lei pe operatiune, de peste 13 ori mai mai putin decat valoarea minimima perceputa anterior.

Retrageri de numerar cu cardul, in Euro, de la ATM/POS, din Uniunea Europeana:

  • Pentru un card de debit in lei, acestea scad incepand cu 15 decembrie de la 1,5% + 10 lei la 1% + 5 lei.
  • Pentru un card de debit euro/dolar, acestea scade incepand cu 15 septembrie de la 1,5% + 3 euro/dolar la 1% + 5 lei.

In ceea ce priveste ING Bank, una dintre cele mai importante modificari ce intra in vigoare dupa 15 decembrie este eliminarea comisionului la transferurile interbancare in euro pentru clientii care isi incaseaza salariul la ING si efectueaza cel putin o plata pe luna. Alte modificari ce vor fi aduse sunt:

Citeste si:
Lucruri de care sa tii cont atunci cand alegi o institutie financiara
6 lucruri de care sa tii cont...
  • egalizarea comisioanelor pentru plati in euro oriunde in lume cu cele interbancare in lei
  • egalizarea comisioanelor pentru retrageri in valuta oriunde in lume cu cele pentru retragerile in lei de la bancomatele altor banci
  • egalizarea comisionului de administrare pentru conturi in alte valute cu cele pentru euro

Puteti consulta aici intreaga lista de comisioane care intra in vigoare cu 15 decembrie, lista de comisioane in care banca olandeza a marit unele costuri pentru clientii care nu isi incaseaza salariul la ING Bank Romania.

Una dintre bancile care s-au aliniat deja reglementarilor este Banca Comerciala Romana, care anunta pla inceputul lunii septembrie ca incepand cu data de 10 a acelei luni comisionul perceput pentru platile interbancare in lei efectuate la ghiseul bancar (15 lei in cazul persoanelor fizice si maxim 13 lei pentru persoane juridice, in functie de valoarea platii), precum si cel aplicat la tranzactiile prin internet banking (3 lei pentru persoane fizice si cel mult 12 lei pentru persoane juridice) va fi valabil si pentru transferurile interbancare in euro efectuate catre tari din Comunitatea Europeana (zona SEPA) realizate prin aceleasi canale de plata.

Citeste si:
OTP Bank va participa în programul de stat pentru susținerea...
OTP Bank va participa în...

Sursa foto: Liderina / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri