Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca politicienii trebuie sa fie foarte atenti la majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, in conditiile unei cresteri economice de numai 4%, daca "nu vrem sa ratacim vreo 40 de ani printr-un desert financiar".

"Nu trebuie sa facem obsesii pe cifre biblice si sa fim foarte atenti daca nu vrem sa ratacim asa vreo 40 de ani printr-un desert financiar. Vad ca singura discutie este 40%. Pai da legea e mare si lata, are atatea prevederi. Hai sa fim seriosi cu cifrele. Nu pot sa va dau acum un raspuns pentru ca nu am un raspuns. Aici nu este decat solutie politica. Deci nu avem solutie financiara si economica. Cand economia creste cu 4% nu poate sa creasca ceva cu 40%, ca nu ceva marginal, e jumatate din populatia activa a tarii. Deci cata filosofie trebuie sa faci aici? Intr-adevar solutia este dificila, dar e politica si sociala", a declarat Mugur Isarescu, intrebat daca el crede in cresterea cu 40% a punctului de pensie, conform Agerpres.ro.

Vino alaturi de noi la evenimentul Financial Forum, organizat de wall-street.ro, pentru a afla de la macroeconomisti de top, membri marcanti ai mediului de business si reprezentanti ai autoritatilor publice incotro se indreapta economia Romaniei si care sunt solutiile de finantare potrivite pentru afacerea ta. Inscrie-te gratuit AICI.

De asemenea, in ceea ce priveste daca sunt sau nu bani pentru majorarea pensiilor, guvernatorul BNR a spus ca raspunsul sau este unul simplu: "nu sunt bani din moment ce Romania are deficit si nu surplus bugetar".

Pe 27 noiembrie, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, sustinea ca amanarea majorarii punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 la 1.775 lei este singura masura capabila sa aduca deficitul in apropiere, dar marginal peste limita de deficit bugetar de 3%

Lazea a subliniat atunci ca in urma cresterii punctului de pensie la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019 a rezultat un deficit suplimentar de circa 3,3 miliarde de lei sau 0,3% din PIB pentru ultimele patru luni din 2019 si de 10 miliarde de lei pentru 2020 sau 0,9% din PIB. In opinia sa, majorarea punctului de pensie la 1.775 de lei, cu 40%, va avea ca efect un deficit suplimentar de 10,6 miliarde de lei sau 0,96% din PIB in cele patru luni ale anului 2020, respectiv 31,8 miliarde de lei sau 2,7% din PIB pentru intreg anul 2021. Astfel, in loc de un deficit de 3% din PIB, vom avea doar ca efect al Legii pensiilor deficite de 4,5% din PIB in 2020 si 5,7% din PIB in 2021.

Punctul de pensie, principalul indicator folosit pentru indexarea pensiilor, a crescut cu 15% din septembrie 2019, de la 1.100 lei, la 1.265 lei, si urmeaza sa se majoreze cu 40% din septembrie 2020, in conformitate cu Legea pensiilor, pana la 1.775 lei.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri