Pentru a-ti pune in practica ideea de afacere esti nevoit sa alegi si o forma de organizare a firmei. Iti prezentam in acest material ce trebuie sa stii in cazul in care optezi pentru infiintarea unui PFA (persoana fizica autorizata), conform precizarilor oferite de Mihai Erculescu, senior tax consultant Accace Romania.

In functie de activitatea pe care urmeaza sa o prestezi, trebuie sa respecti anumite conditii. In cazul in care aceasta nu face parte din categoria profesiilor liberale (medic, avocat, notar, arhitect etc.) trebuie sa te inregistrezi si sa te autorizezi la Oficiile Registrului Comertului. De asmenea, trebuie sa ai peste 18 ani, un sediu si sa nu fi savarsit infractiuni financiare.

“PFA poate sa isi aleaga obiectul de activitate in cel mult 5 clase prevazute de codul CAEN si isi poate desfasura activitatile pentru care este autorizata singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legislatiei muncii”, precizeaza Mihai Erculescu.

Impozitarea unui PFA: ce obligatii ai

PFA 2020 ce trebuie sa stiisursa foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Retail jobs

O persoana fizica autorizata are obligatia sa calculeze si sa plateasca la bugetul de stat impozit pe venit, CAS si CASS. Impozitul pe venit este calculat prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual din activitati indepedente.

"Impozitul pe venit se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri", a adaugat Erculescu.

Venitul brut este alcatuit din urmatoarele elemente:

 • Veniturile din desfasurarea activitatii.
 • Veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale care au legatura cu o activitate independenta.
 • Castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii.
 • Veniturile din angajamentul de a nu desfasura o activitate independenta sau de a nu concura cu o alta persoana.
 • Veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta.
 • Veniturile inregistrate de casele de marcat cu memorie fiscala, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri in regim de taxi.

Care sunt cheltuielile deductibile pentru un PFA

Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, sunt:

Citeste si:
Cererea de specialiști în contabilitate și salarizare s-a dublat în...
Accace Romania: Cererea de...
 • Sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente;
 • Sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
 • Sa reprezinte cheltuieli cu salariile si cele asimilate salariilor;
 • Sa respecte regulile privind amortizarea;
 • Sa respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale;
 • Sa reprezinte cheltuieli cu prime de asigurare efectuate pentru:
 • active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii
 • activele folosite ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii
 • bunurile utilizate in cadrul unor contracte de inchiriere sau de leasing
 • asigurarea de risc profesional
 • Sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii, in interesul serviciului, precum indemnizatiile platite acestora si cheltuielile de transport si cazare;
 • Sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport;
 • Sa reprezinte contributii de asigurari sociale platite la sistemele proprii de asigurari sociale si/sau contributii profesionale obligatorii platite organizatiilor profesionale din care fac parte;
 • Sa fie efectuate in scopul desfasurarii activitatii si reglementate prin acte normative in vigoare.

In cazul activelor neamortizabile, cheltuielile sunt deductibile la momentul instrainarii.

"O atentie sporita trebuie acordata exceptiilor privind cheltuielile nedeductibile si a celor cu deductibilitate limitata. In cazul in care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit, contribuabilii au obligatia stabilirii impozitului anual datorat, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate", precizeaza Mihai Erculescu.

Citeste si:
Plata defalcata a TVA poate creste business-ul bancilor
Mihai Erculescu, Accace,...

Ce trebuie sa stii despre contributia la asigurarile sociale (CAS) daca ai un PFA

CAS PFA 2020 Sursa foto: Freedomz / Shutterstock.com

Reprezentantul Accace precizeaza ca persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse, datoreaza CAS de 25% din baza anuala, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara (26.760 de lei), in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

"Persoanele fizice care nu se incadreaza in acest plafon pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent, in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile din activitati independente, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara", explica Erculescu.

Citeste si:
Erdogan este „în război” cu criptomonedele, dar turcii nu cred la fel
Erdogan, în război cu...

Ce trebuie sa stii despre contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) in cazul unui PFA

In cazul CASS-ului, procentul din baza anuala este de 10% in aceleasi conditii, respectiv daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

"Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul PFA, care realizeaza venituri din cele prevazute mai sus, o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute unice", adauga Erculescu.

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru un PFA

Sunteti impozabili din punct de vedere TVA ca persoana fizica autorizata daca desfasurati activitati economice precum activitati economice precum activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora.

Citeste si:
UniCredit crește suma care poate fi luată printr-un credit de nevoi...
UniCredit crește suma care...

"De asemenea, este considerata activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. In aceste conditii, daca o PFA indeplineste conditiile de a fi considerata persoana impozabila din perspectiva TVA, aceasta devine platitoare de TVA in doua situatii: fie se inregistreaza in scopuri de TVA, obligata fiind de lege daca depaseste plafonul de 88.500 euro, echivalentul a 300.000 de lei pe an, fie opteaza sa se inregistreze", adaugat Erculescu. Sursa foto: mavo / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri