Ministerul Finanțelor Publice a virat către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) suma de 1,98 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei, alocat pentru programul Prima Casă în anul 2020 prin Hotărârea de Guvern nr.112/2020, publicată în Monitorul Oficial nr.100 din data de 11 februarie 2020.

Programul Prima Casă 2020 beneficiază de aceleași condiții de garantare din partea statului român, în favoarea finanțărilor acordate de către cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

Alocarea plafonului total între finanţatorii participanţi în programul Prima Casă a fost realizată cu aplicarea criteriilor şi procedurii de evaluare a rezultatelor activitații de creditare în cadrul programului, desfăşurate de finanţatori în anul 2019, potrivit FNGCIMM.

Astfel, ponderea garanțiilor acordate în anul precedent în favoarea fiecărei bănci în totalul garanțiilor acordate din plafonul alocat pentru acordarea de garanții în cadrul Programului Prima Casă în anul 2019, a determinat formularea unei propuneri de alocare corespunzătoare pentru anul 2020, mai arată fondul.

"La finalul anului 2019, Programul Prima Casă înregistra peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României. Suntem pregătiți pentru lansarea unei noi etape în derularea programului Prima Casa", a declarat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

Citeste si:
INTERVIU | Să fii dezvoltator în România trebuie să fie un act de...
INTERVIU | Să fii dezvoltator...

Strategia guvernamentala a Programului Prima Casă are in vedere reducerea graduală a intervenției statului în procesul de creditare ipotecară prin garantare, în contextul dezvoltării pieței creditului ipotecar și a creșterii accesului populației la produsele standard ale băncilor.

Sursa foto: TANAPAT LEK.JIW / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Instituţiile publice şi cele private vor lucra cu Trezoreria doar de la distanţă
Setari Cookie-uri