Astfel, FGCIMM a acordat garantii totale in valoare de aproape 17,2 milioane lei (peste 4 milioane euro).

Fondul a anuntat ca este pregatit sa continue acordarea de garanţii în cadrul programului „Mihail Kogălniceanu”, imediat dupa aprobarea plafonului de garantii pentru anul 2012.

„In conformitate cu prevederile art.4 alin.(4) din OUG nr.60/2011 pentru aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru I.M.M, „plafonul anual al garantiilor ce pot fi acordate in conditiile programului pe perioada de implementare 2011-2013 se stabileste de catre Ministerul Finantelor Publice si se aproba prin hotarare a Guvernului.”. Proiectul acestei Hotarari de Guvern este deja elaborat de catre Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in calitate de co-initiatori, si se afla in procedura de avizare”, se arata in comunicatul FGCIMM.

Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), unitatea de implementare a programului „Kogalniceanu”, a anuntat ca pentru anul 2012 intentioneaza sa extinda incheierea de conventii de colaborare cu alte institutii de credit, acestea trebuind sa depuna eventualele oferte de parteneriat pana la data de 31 ianuarie 2012.

Citeste si:

Programul guvernamental se axeaza pe doua componente, respectiv subventionarea a maxim 70% din rata dobanzii aferente creditului pe care un IMM il acceseaza, dar nu mai mult de 6,5% pe an, dar si acordarea de garantii, de catre Fondul National de Garantare, de cel mult 80% din valorea imprumutului, fara ca garantia sa depaseasca 100.000 de lei. Companiile eligibile pot primi finantari de pana la 125.000 de lei.

In program s-au inscris zece banci, respectiv BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Banca Comerciala Carpatica, Alpha Bank, Garanti Bank, OTP Bank Romania, Pro Credit Bank si UniCredit Tiriac Bank.

Executivul a alocat pentru program subventii totale de 165 milioane lei, din care 24 milioane lei in acest an, 70 milioane lei in 2012, iar restul, de 71 milioane lei, in 2013.