Florin Jianu, președintele CNIPMMR, salută măsurile luate în cadrul ședinței de Guvern, însă consideră că este nevoie de o continuare a acestora în anumite direcții, tinând cont că situația se deteriorează de la o zi la alta.

”Salutam măsurile luate în cadrul sedintei de Guvern de ieri, mare parte din acestea sunt cele propuse de către noi în ședințele pe care le-am avut în această perioada. Totuși, tinând cont de faptul că , de la o zi la alta, situația se deteriorează, avem nevoie de continuarea măsurilor în două direcții: susținerea de către sistemul bancar a IMM-urilor, ajustarea de către stat a cheltuielilor publice”, precizează Jianu pentru wall-street.ro.

Află din secțiunea #coronaBIZsurvivor ce măsuri au anunțat băncile. Găsești informațiile AICI.

Premierul Ludovic Orban a comunicat noi direcții și măsuri prin care Guvernul vrea să susțină economia la nivel național, printre cele mai importante aflandu-se suportarea costurilor pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic, precum și suplimentarea bugetelor unor ministere cheie.

Retail jobs

Prin Hotărâre de Guvern a fost decisă suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 42 de milioane. Astfel, guvernul își propune susținerea centrelor de carantină. De asemenea, au reglementat funcționarea și mediul de lucru pentru aceste centre.

În plus, Executivul a hotărât suplimentarea bugetului Minsterului de Afaceri Interne cu 100 milioane lei. În acest fel, se pot asigura sumele pentru achizițiile necesare pentru protejarea structurilor din subordinea ministerului, precum departamentele pentru situații de urgență, poliție sau jandarmerie.

Măsuri pentru susținerea angajaților si angajatorilor

Prin Ordonanță de Urgență se va majora plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Majorarea a fost cu 5 miliarde lei. Premierul a declarat că sunt pregătiți pentru încă 5 miliarde lei, putând susține o suplimentare de până la 15 miliarde.

Citeste si:
Antreprenorii care au aplicat pe Măsura 1 şi Măsura 2 nu vor mai...
Jianu (CNIPMMR):...

”Garantăm credite pentru investiţii şi asigurarea capitalului de lucru, dobânda este subvenţionată 100%: Garanţia funcţionează pentru 90% la creditele de până într-un milion şi de 80 la sută la cele de peste 1 milion de lei”, a afirmat prim-ministrul.

În plus, premierul a anunțat rambursarea TVA până la 9 miliarde, pentru a asigura fluxul și injecțiile de capital.

De asemenea, rectificarea bugetară va include și decontarea concediilor medicale. Până în prezent, întarzierea înregistrată era de un an.

În plus, plata șomajului tehnic va fi asigurată din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM. Un procent de 75% din salariul brut va fi achitat, adică indemnizația lunară pentru perioada de șomaj, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

De asemenea, există două categorii de angajatori:

Citeste si:
Pogonaru (AOAR): În mediul de afaceri este o îngrijorare continuă
Pogonaru (Asociația Oamenilor...
  • Cei afectați direct de măsurile luate de autorități: HoReCa, instituțiile de spectacol. Acestea nu își pot plăti angajații, deoarece au întrerupt activitatea. Prin urmare, ei vor beneficia de șomaj tehnic.
  • Cei afectați indirect: companiile trebuie să declare pe propria răspundere că nu își pot plăti angajații și că cifra de afaceri a scăzut cu până la 25%. Premierul a motivat susținerea șomajului tehnic, în detrimentul plății salariului, deoarece acești angajați ar fi trebuit să facă obiectul muncii. În acest fel, oamenii erau puși în pericol, fiind scoși din izolarea la domiciliu.

Pe lângă aceste măsuri a fost modificat și Codul Penal, cu privire la infracțiunile în contextul epidemiei. A fost adăugată ca și pedeapsă omisiunea de a oferi date autorităților. Dacă cineva nu oferă date complete, în anchetă, protejând pe altcineva, este considerată omisiune și se va constitui dosar penal.

Citeste si:
Suedia recomandă a cincea doză de vaccin anti-COVID-19 pentru...
Suedia recomandă a cincea...

Nu în ultimul rând, premierul a menționat că vor crește numărul de epidemiologi în anchetele sociale ale pacienților infectați. A precizat că vor face tot posibilul pentru pregătirea spitalelor. În plus, companiile românești vor începe să producă materialele necesare, cum ar fi măști sau dezinfectant.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri