În această perioadă, conștientizăm mai mult decât am făcut-o până acum cât de importantă este locuința noastră. Ne este în acest moment și casă și birou și locul în care ne petrecem timpul liber. Este, așadar, înainte de orice, locul sigur în care ne-am retras pentru a face față crizei provocate de COVID-19. Ce ar putea să se mai întâmple?

Din păcate nu poți preveni producerea anumitor riscuri, dar poți avea grijă să fii pregătit financiar în cazul în care un eveniment neplăcut îți afectează casa.

Această ”pregătire” se realizează chiar și online, cu o asigurare de locuință, care include componenta obligatorie (PAD), dar și cea facultativă, care îți protejează casa, bunurile și îți oferă chiar și o asigurare de răspundere civilă pentru fapte neprevăzute produse de ține și care îți pot afecta chiar și vecinii.

Riscuri care pot afecta serios locuințele

Criza COVID-19 a acaparat tot, până într-acolo încât orice alt subiect a căzut în plan secund. Așa se face că nu s-a vorbit prea mult despre cele 20 de familii evacuate din locuințele lor din cauza alunecării de teren din Azuga și nici despre cutremurul de 5 grade pe scara Richter din 25 aprilie.

În ceea ce privește daunele produse de incendii sau de spargerile de conducte de apă doar companiile de asigurări mai știu numărul acestora.

Citeste si:
Uniqa Asigurari de Viata, amendata de catre ASF cu 40.000 lei
Uniqa Asigurari de Viata,...

Astfel, când stai acasă, riscul crește

"Adevărul este că, prin faptul că stăm cu toții acasă 24/7, riscurile care pot să ne afecteze locuința cresc. Dacă riscurile naturale - precum cutremurul, alunecările de teren, furtunile sau inundațiile - sunt independente de acțiunile noastre zilnice, restul nu se prezintă așa. De exemplu, riscul de inundare din spargere de conductă - se produce cu o frecvență mai mare când instalațiile sunt utilizate mai des decât de obicei și este evident că asta se întâmplă acum", potrivit companiei de asigurări Gothaer.

De asemenea, "incendiile - fie că ne referim la cele produse din accidente casnice, cum ar fi uitarea unei cratițe pe aragaz, sau la cele produse de scurtcircuite cauzate de suprautilizarea rețelei electrice, pot să apară mult mai des în această perioadă în care toată lumea stă acasă, gătește și folosește tot felul de dispozitive", mai arată asigurătorul citat.

Conform datelor IGSU , aproape 7.000 de locuințe au fost afectate de incendii anul trecut, principalele cauze generatoare fiind reprezentate de coșuri sau burlane de fum defecte sau necurățate (33%), instalații electrice defecte sau improvizate (25%), mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (14%) și foc deschis (8%). De asemenea, 5% din incendiile la locuință au fost provocate și de acțiuni intenționate, alte 4% din total, de fumat.

Astfel, "ca să #StaiAcasă liniștit, e bine să știi că acoperișul de deasupra capului îți este asigurat. Ai nevoie de PAD - asigurarea obligatorie a locuinței, dar și de o completare cu o asigurare facultativă care îți asigură casa la valoarea sa reală și care include și bunurile în acoperire. Mai mult decât atât, nu mulți știu că o asigurare facultativă a locuinței, poate include și o componentă de Răspundere civilă pentru familie, astfel încât orice daună produsă de tine și care poate afecta chiar și vecinii, să fie asigurată", mai arată Gothaer.

Citeste si:
Intrarea în restaurantele din București se va face doar cu...
BREAKING | Intrarea în...

Sursa foto: Lemberg Vector studio / Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri