Actualul context economic, cauzat de pandemia COVID-19, a determinat autoritățile să ia o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului economic, dar și a populației, printre care posibilitatea de a cere suspendarea ratelor bancare pentru o perioadă de până la nouă luni. Decizia trebuie însă atent cântărită, în contextul în care rata unui credit poate crește cu până la 10%, în funcție de perioada de amânare.

Peste 250.000 de persoane și companii au cerut până în prezent suspendarea ratelor bancare cu o perioadă de până la nouă luni, potrivit ultimelor date oficiale făcute publice. Persoanele care doresc amânarea ratelor trebuie să știe că pot alege o perioadă de până la nouă luni, fără a depăși însă 31 decembrie 2020. Ratele suspendate vor fi adăugate la rata lunară din momentul reluării procesului de achitare lunară, fiind împărțite egal pe o perioadă de cinci ani.

De asemenea, foarte important este de știut că nu se va achita dobândă la dobândă în cazul creditelor ipotecare, ratele suspendate urmând deci a fi achitate fără costuri suplimentare.

"Toate persoanele care se află într-o reală dificultate în acest moment ar trebui să apeleze la această facilitate. Cu toate acestea, decizia trebuie atent cântărită iar perioada de suspendare trebuie aleasă cu atenție, ratele urmând a fi mai mari după reluarea creditului", afirmă Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions - compania de brokeraj de credite din cadrul consultantului imobiliar SVN Romania.

Rată inițială credit Scadență Perioadă amânare Rată ulterioară
1.600 lei 20-25 ani 8 luni 1.739 lei
1.100 lei 20-25 ani 8 luni 1.195 lei
2.000 lei 10-15 ani 6 luni 2.090 lei

Astfel, potrivit unui calculator de amânare a ratelor lansat de către companie, o rată de 1.600 lei pe o perioadă cuprinsă între 20 și 25 ani, amânată cu 8 luni, va deveni 1.739 lei în primii 5 ani după reluarea creditului.

În același timp, o rată de 1.100 de lei pe o perioadă de 20 - 25 de ani, amânată pentru opt luni, va fi de 1.195 de lei în primii cinci ani după reluarea creditului. Calculele SVN Romania | Credit & Financial Solutions mai arată că un credit cu o valoare a ratei lunare de 2.000 de lei, a cărui scadență este între 10 și 15 ani, amânat pentru 6 luni va avea o rată lunară, după reluarea plăților, de 2.090 lei.

Utilizatorii calculatorului de amânare a ratelor pot alege orice valoare de rată și perioade de la 0-5 ani la 25-30 de ani, diferențele dintre perioadele de rambursare de până la cinci ani fiind nesemnificative.

În elaborarea calculatorului s-a aplicat media procentuală ce o reprezintă valoarea dobânzii din cuantumul unei rate a primelor 5 bănci din sistemul bancar românesc. Marja de eroare poate fi de maximum +/-5%.

Sursa foto: Doucefleur / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri