Bani falși descoperiți de BNR: ce bancnote au încercat să concureze cu ”super-leul”

Banca Națională a României a prezentat în cadrul raportului anual cifre referitoare la bancnote românești false pe care le-a expertizat în cadrul anului 2019, raportând un total de 3.507 de bancnote.

Numărul bancnote false expertizate la BNR în 2019 este cu 41% mai mic față de cel înregistrat în anul 2018, iar cea ”preferată” este cea de 100 lei, aspect reieșit și în urma arestării de la finalul acestei luni a bărbatului de 52 de ani considerat cel mai bun falsificator de bani de plastic din lume.

Luna martie a anului 2019 fost cea mai ”aglomerată” în ceea ce privește depistarea bancnote românești false, Banca Națională a României raportând 533 de bucăți, fiind urmată apoi de decembrie cu 404 bucăți.

Bani falși: ce bancnote au încercat să concureze cu ”super-leul”

Conform datelor publicate de Banca Națională a României, situația bancnote românești false descoperite anul trecut este următoarea:

  • 2 bancnote de 5 lei
  • 9 bancnote de 10 lei
  • 214 bancnote de 50 de lei
  • 3.232 bancnote de 100 de lei
  • 49 bancnote de 200 de lei
  • 1 bancnote de 500 de lei.

”Din numărul total de bancnote false, 92 au fost capturate de poliție în cursul unor acțiuni specifice, înainte de a fi puse în circulație, iar 3 415 falsuri au fost depistate în circulație (cu 40 la sută mai puține decât în anul 2018, când au fost depistate în 5.649)”, precizează reprezentanții BNR.

Citeste si:
Cine este bărbatul care a creat „super-leul”
Cine este bărbatul care a...

Numărul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice în circulație a fost de 2,1 bucăți, față de 3,8 bucăți în anul 2018 când ”vedetele” au fost tot bacnotele de 100 de lei și cele de 50 de lei, cu 5.566 de bucăți depistate, respectiv 298.

Românul declarat cel mai mare falsificator de bani de plastic din lume

După 6 ani de căutări, la finalul lunii iunie a acestui an, autoritățile anunțau prinderea a celui ce a fost supranumit ”cel mai mare falsificator de bani de plastic din lume”. Este vorba despre un român de 52 de ani, care a fost condamnat în urmă cu aproape 30 de ani pentru furt.

Bancnotele de 100 de lei pe care acesta le-a falsificat au reușit de multe ori să treacă de sistemele băncilor de recunoaștere a banilor falși, iar agenții Europol au venit la București pentru a afla cum a reușit. El lucra împreună cu alte 2 persoane, toți fiind acuzați că au falsificat și plasat pe piață timp de 6 ani, peste 1,7 milioane de lei, în bacnote de câte 100 de lei.

Citiți și Euronews: Bancnotele din România erau considerate aproape imposibil de reprodus

Citeste si:
Topul băncilor din România: cum arată clasamentul condus de...
Topul băncilor din România:...

Trei persoane sunt acuzate de DIICOT că au falsificat și plasat pe piață, timp de 6 ani, peste 1,7 milioane de lei, în bancnote de câte 100. Într-o casă din Capitală, procurorii și polițiștii au găsit un laborator cu imprimante și materiale de cea mai bună calitate.

Sursa foto: DIICOT

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Banca Transilvania aduce Prime Dash și Namirial în BT Store
Setari Cookie-uri