Cei care nu resimt stresul financiar reprezintă o categorie neglijabilă. Larga majoritate a oamenilor simt din plin angoasele provocate de raportul dintre venituri și cheltuieli. Criza sanitară care a declanșat o serioasă depresiune economică este un motiv în plus care accentuează preocupările legate de venituri și de menținerea acestora la un nivel care să acopere necesitățile. Oricare ar fi circumstanțele prin care trece fiecare dintre noi, există modalități care te pot ajuta să gestionezi stresul financiar pentru a depăși anxietatea și a redobândi controlul asupra finanțelor proprii.

Ce este stresul provocat de bani și locul de muncă

Nu este o consolare, dar dacă ești îngrijorat din cauza banilor, acceptă ideea că sunt foarte mulți într-o situație asemănătoare. Ne confruntăm cu incertitudini, cu reducerea veniturilor, cu acumularea de datorii. Ca orice altă sursă de stres, problemele financiare aduc un impact negativ imens asupra sănătății mentale și fizice, a relațiilor și a calității generale a vieții. Stresul financiar se traduce prin: anxietate, reducerea stimei de sine, sentimente de neputință, tristețe și rușine.

Studiile au dovedit că există reacții diferite la stresul financiar, în funcție de contextul care-l provoacă. Cel mai puțini afectați sunt cei care au decis să demisioneze, iar foarte afectați sunt cei care au trecut prin trauma unei concedieri colective. Angajații care au beneficiat sau beneficiază de somajul tehnic se află la mijloc. Resimt stresul provocat de reducerea de venituri, dar au în compensație echilibrul pe care îl conferă faptul că nu au pierdut efectiv locul de muncă.

Spune ce simți

Este important să găsești metode care să controleze stresul financiar și efectele lui, uneori mai grave și mai periculoase decât reducerea veniturilor în sine.

Tentația generală este aceea de a duce toată complicațiile de unul singur sau cel mult de a le discuta cu partenerul de viață. Se întâmplă asta pentru că, în mod greșit, considerăm banii un subiect tabu, care nu trebuie discutat dincolo de familia restrânsă. Psihologii susțin că simplul act de a-ți expune problemele poate face ca acestea să pară mai puțin dramatice. Cei cărora te confesezi nu trebuie să fie persoane de la care să aștepți o soluție. A fi sincer cu emoțiile prin care treci poate să te ajute să găsești soluții pentru rezolvarea lor, dar și să înțelegi cu ce te confrunți.

Cere ajutor profesional

Oamenii aflați în dificultate financiară greșesc atunci când omit să ceară consultanță cu privire la rezolvarea problemelor, indiferent dacă este vorba despre gestionarea datoriilor, respectarea unui buget, găsirea unui loc de muncă, comunicarea cu creditorii sau alte categorii de asistență financiară. Sfaturile unor experți și soluțiile propuse de aceștia pot fi mai mult decât utile și pot reprezenta exact colacul de salvare pe care îl cauți. A discuta cu cineva competent despre problemele financiare nu trebuie privit ca un gest de slăbiciune sau ca pe o dovadă că ai eșuat, ci înseamnă că ești suficient de înțelept pentru a-ți cunoaște exact situația și nevoia unei alte abordări pe care nu o poți găsi singur.

Comunică deschis

Una din marile greșeli pe care le fac persoanele care nu reușesc să mai facă față cheltuielilor (facturi, rate la bancă) este evitarea dialogului cu oricare dintre creditori. Există posibilități de amânare de plată, de suspendare a unor servicii sau de reeșalonare, dar nu vei putea profita de niciuna din aceste soluții de avarie atâta vreme cât refuzi să răspunzi la telefonul primit de la bancă sau de la compania de telefonie. Comunicarea deschisă poate să te ajute să descoperi soluții și oportunități pe care nu le știai. Toți creditori, ca principiu general, vor să-și recupereze banii, astfel că vor fi dispuși la compromisuri, cât timp le este explicată situație prin care treci.

Reevaluează-ți cheltuielile

Înțelegerea exactă a modului în care cheltui banii este un pas esențial pentru elaborarea unui plan de redresare financiară.

Este esențial să știi că aceasta impune reducerea cheltuielilor, iar aceste economii nu vin din lucrurile mari, de regulă necesare și la care nu se poate renunța, ci din reducerea cheltuielilor mărunte. Da, poate suna banal, dar renunțarea la abonamentul la sală, gătitul acasă, renunțarea la cele trei telefoane în favoarea celui cu cel mai mic abonament, tăierea serviciul de cablu pentru că oricum asculți doar muzică la stația audio din casă și vezi filme pe net sunt opțiuni bune pentru a face economii.

Fă-ți un plan și respectă-l

Pe cât de multe pot să fie problemele legate de bani, pe atâtea sunt și soluțiile. În esență, există trei opțiuni: crește veniturile, redu cheltuielile sau ambele. Este important ca în plan să fie inclusă toată familia, iar fiecare în parte să aibă responsabilitățile sale. Restructurarea datoriilor, renunțarea la o mașină sau ore suplimentare la muncă sunt variante de luat în calcul și parte din plan.

Gestionează stresul cu activitatea fizică care nu costă nimic (gimnastică acasă, alergare în parc), renunță la tentația unor eliberări facile de tipul alcoolului și tutunului, alege alimente simple și sănătoase și gătitul în casă (una dintre cele mai importante modalități de a face economie), organizează-te cât mai bine și nu te lăsa prins în capcana depresiei și a sentimentului de neputință. Acestea sunt doar câteva soluții care funcționează mereu.

Monitorizează-ți progresul și bucură-te pentru reușite și nu dispera dacă rezultatele nu apar imediat. Suntem oameni și avem limitele noastre, dar tocmai de aceea știm să găsim mereu alternative.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri