CSALB: Costul concilierii poate fi de 10 ori mai mare în instanță, decât pe cale amiabilă

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a emis o serie de recomandări pentru îmbunătățirea activității comune dintre CSALB și bănci. Punerea în practică a acestora ar putea reduce și de 10 ori costul concilierii dintre bancă și un client.

“În primul rând ne dorim ca atunci când CSALB înaintează o cerere primită de la consumatori, aceasta să fie analizată de către instituția de credit cu disponibilitate de a fi soluționată și cu flexibilitatea necesară unei împăcări, mai ales în condițiile în care numărul cererilor a crescut progresiv de la un an la altul”, menționează Alexandru Păunescu, Președintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

El arată că este în avantajul băncilor să accepte mai multe cereri transmise de CSALB și să intre în cât mai multe dosare de conciliere. Analizând datele existente, rezultă faptul că totalul costului concilierii în cadrul CSALB ajunge să coste în medie 993 de lei și să dureze 90 de zile, în vreme ce concilierea în instanță are un cost mediu de minim 9.670 lei (2.000 de euro) și o durată de 2-3 ani.

În acest fel, băncile își pot reduce costurile de timp și bani, iar reputația acestora în fața publicului larg poate rămâne intactă prin evitarea unui proces.

Între 2016 și 2020, valoarea beneficiilor rezultate din conciliere a depășit 3 mil. euro.

Citeste si:
CSALB: Dosarele rezolvate în 45 de zile, dacă negociatorul are...
CSALB: Dacă negociatorii...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Alexandru Păunescu recomandă băncilor să accepte și cererile venite de la persoanele juridice, pentru probleme legate de serviciile de plată. Începând cu 2020, CSALB poate concilia și aceste spețe semnalate de persoanele juridice.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri