Groupama Asigurări a plătit până în prezent, pentru anul agricol 2019 – 2020, daune în valoare de 37 milioane de lei, majoritatea cauzate de secetă, furtuni și grindină. Valoarea totală a daunelor plătite va fi de circa 100 milioane lei.

Porumbul și floarea soarelui, cele mai afectate culturi

Pe fondul unui trend ascendent al secetei extreme, care a produs peste 80% din pagube, culturile cele mai afectate sunt de porumb și floarea soarelui. Din acest motiv, Groupama Asigurări le oferă fermierilor români posibilitatea de a-și asigura în continuare culturile împotriva celor mai frecvente riscuri precum secetă, grindină, furtună, ploi excesive, incendiu, arșiță sau înghețuri.

„Pentru sustenabilitatea agriculturii pe termen mediu și lung este, însă, nevoie și de un set de măsuri de prevenție care ar putea reduce frecvența și gradul de distrugere provocat de fenomenele extreme, o legislație simplificată și mai puțină birocrație - toate măsuri importante și pentru ca sistemul de asigurări să poată prelua aceste riscuri la un cost mai mic pentru fermieri”, a declarat Călin Matei (Foto), Director General Adjunct, Groupama Asigurări.

Groupama Asigurări asigură în prezent peste 830.000 de hectare. Perioada în care se primesc solicitări pentru asigurările culturilor agricole este octombrie – iulie, fiind evidențiate două perioade de vârf: noiembrie și decembrie, respectiv mai și iunie, iar riscurile asigurate diferă de la o regiune la alta, în funcție de caracterul regiunii și nevoile fiecărui fermier. Cu toate acestea, conform datelor companiei, clienții solicită cel mai des acoperirea unor riscuri precum grindina, furtuna, ploile excesive, incendiul, seceta, arșița, dar și înghețurile.

În mod constant, sudul și estul țării, zone ce reprezintă 75% din suprafața arabilă a României, sunt afectate de secetă, acest fenomen transformându-se din risc în certitudine în ultimii ani. În perioada octombrie 2019 – iulie 2020, sud-estul țării a fost zona cea mai afectată de secetă, diferența fiind dată de intensitatea fenomenului, care, în acest an, a produs efecte puternice. Culturile de toamnă au fost afectate pe o suprafață de 1.2 – 1.4 milioane de hectare, potrivit declarațiilor oficiale ale reprezentaților Ministerului Agriculturii.

Acest lucru reprezintă aproximativ 40% - 50% din suprafața totală cultivată cu acest tip de culturi. Procentul crește în zonele de sud-est, unde pagubele depășesc 55% din suprafețele cultivate. La nivelul întregii țări, pierderea pe producție este estimată la peste 40%, ceea ce înseamnă că în județele cele mai afectate din sudul țării, pierderea medie este de peste 60%.

În materie de costuri ale asigurării, acestea sunt influențate de factori precum: pachetul de acoperiri ales, localizarea culturilor sau suprafața asigurată și pot varia între 50 ron/hectar și 300 ron/hectar. Un pachet de acoperiri complete ale riscurilor va asigura inclusiv riscuri generate de secetă și arșiță.

Pe linia agricolă, portofoliul Groupama Asigurări include și Asigurarea culturilor agricole Standard, Asigurări pentru animale, păsări, viță de vie și pomi fructiferi, utilaje agricole, clădiri de fermă, silozuri și stocuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri