Cosmin Curticăpean, fondator iFactor, a discutat în cadrul conferinței Future Banking despre modelele de colaborare dintre bănci și Fintech-uri. Parteneriatele au au sens, doar că, în ciuda mesajelor de PR, acestea se bazează pe identificarea unor interese comune și pe obiectivele de business.

De altfel iFactor este unul dintre Fintech-urile din piața locală care are deja colaborări cu bănci mari, precum Banca Transilvania sau Raiffeisen Bank.

“Avand un portofoliu așa de mare de servicii, este imposibil pentru bănci să găsească cel mai bun mod de a deservi clienții. Faptul că Fintech-urile scalează atât de repede și tot ecosistemul are un ritm accelerat de creștere, este tocmai datorită faptului că, în general, fintech-urile se concentrează pe un singur seviciu, pe care vor să îl dezvolte foarte bine cu ajutorul tehnologiei și inovațiilor”, a declarant Curticăpean în cadrul conferinței Future Banking.

În plus, talentele în zona IT și financiară sunt tot mai greu de recrutat și orice idee sau tehnologie pe care o bancă ar vrea să o aducă în piață are nevoie de timp pentru a se maturiza.

CEO-ul iFactor recomandă băncilor, care vor să aibă tehnologie de ultimă generație și să livreze inovație către clienții lor, să se implice în zona Fintech, poate chiar să investească equity în aceste startup-uri.

“Fintech-urile sunt rapide, pot dezvolta produse în perioade ce se numără în luni, nu în ani. Este o oportunitate mare pentru bănci să înțeleagă acest ecosistem și să investească în el, dar trebuie să își asume că este vorba de startup-uri, adică potențial mare, dar și riscuri mari”, avertizează antreprenorul în serie.

Cum pot colabora băncile cu Fintech-urile într-un model “frenemy”

Curticăpean consideră că există suficient spațiu pentru a colabora cu băncile, dar parteneriatele sunt motivate întotdeauna de obiectivele de business.

„Aud multă lume care spune că trebuie să devenim prieteni (Fintech-urile cu băncile), dar până la urma se pune întrebarea: există oportunitate de a face business împreună sau nu? Pe lângă mesajele de PR, vedem interes pentru aceste parteneriate din perspectiva faptului că Fintech-urile creează incluziune financiară și conduc la diversificarea serviciilor financiare. De asemenea, băncile trebuie să își digitalizeze sistemele învechite. Și din această perspectivă există multe oportunități de colaborare, însă uneori putem să ne călcăm și pe degete. De aceea este potrivit conceptul de frenemy”, a punctat co-fondatorul iFactor.

Povestea iFactor a început în 2014, când Cosmin Curticăpean, antreprenor în serie, a identificat mari probleme în finanțarea IMM-urilor, o frustrare pe care o regăsea printre fondatorii de companii mici și mijlocii inclusiv la nivel global.

Așa a pornit construcția platformei iFactor, care cu ajutorul tehnologiei, își dorește să asigure finanțare alternativă pentru IMM-uri. Astfel, atât băncile, dar și alte instituții financiare, fonduri și investitori privați, vor putea să contribuie în platformă pentru a asigura lichiditatea de care au nevoie IMM-urile, contra unei dobânzi.

Cosmin Curticăpean a fost prezent la conferința Future Banking, eveniment organizat de wall-street.ro în parteneriat cu ING Bank România (innovation partner), Mastercard (gold partner), Smart Fintech (gold partner), BCR România (gold partner), ING Tech (gold partner), Temenos (gold partner), Tremend (gold partner), Raiffeisen Bank România (gold partner), First Bank (silver partner), Elevator Lab (silver partner), Banca Transilvania (silver partner), Namirial Group (silver partner), Fintech OS (silver partner), CEC Bank (silver partner), iFactor (silver partner), Modex (silver partner), Info Cert (silver partner), Twispay (silver partner), Prime Dash (silver partner), Beez (silver partner), Citi (silver partner), Inform (sponsor) și Alpha Bank (sponsor).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri