Raport PwC: Adoptarea blockchain va aduce un plus de 1,76 trilioane de dolari la PIB-ul global

Tehnologia blockchain va fi adoptată la scară largă în întreaga economie globală până în 2025 şi are potenţialul de a creşte PIB-ul cu 1,76 trilioane de dolari, în următorul deceniu, reiese din raportul PwC "Time for trust: The trillion-dollar reason to rethink blockchain".

Rezultatele celui mai recent CEO Panel Survey arată că aproape două treimi dintre directorii executivi (61%) plasează digitalizarea operaţiunilor şi a principalelor procese de afaceri printre primele trei priorităţi pe termen scurt şi mediu.

Conform raportului, din punct de vedere sectorial, cele mai mari beneficiare ale tehnologiei blockchain vor fi administraţia publică, educaţia şi sănătatea, dar beneficii semnificative ar urma să se consemneze şi pentru serviciile de afaceri, comunicaţii şi mass-media, în timp ce retailerii, producătorii şi construcţiile vor putea utiliza blockchain pentru a atrage consumatorii şi a răspunde cererii de provenienţă şi trasabilitate, conform Agerpres.ro.

Ţările care vor avea cele mai mari beneficii nete de pe urma utilizării blockchain sunt: China (440 de miliarde de dolari), SUA (407 de miliarde de dolari), Germania, Japonia, Marea Britanie, India şi Franţa - cu beneficii de peste 50 de miliarde de dolari, fiecare.

În acelaşi timp, cercetarea PwC a identificat cinci domenii-cheie de aplicare ale blockchain şi evaluează potenţialul acestora de a genera valoare economică utilizând analize economice şi cercetări din industrie.

Citeste si:
Modex: Prin blockchain, pacientul devine proprietarul istoricului...
Laura Mănescu, Modex: Cu...

Astfel, urmărirea şi trasabilitatea produselor şi serviciilor care au ajuns prioritare pentru lanţurile de aprovizionare ale multor companii în timpul pandemiei au cel mai mare potenţial economic, de 962 miliarde de dolari. Urmează serviciile financiare, inclusiv utilizarea criptomonedelor, sau plăţile transfrontaliere şi transferurile de bani (433 de miliarde de dolari), gestionarea identităţii (224 de miliarde de dolari), inclusiv cărţi de identitate, acreditări profesionale şi certificări, pentru a ajuta la combaterea fraudei şi a furtului de identitate, aplicarea blockchain în contracte şi soluţionarea litigiilor (73 de miliarde de dolari), precum şi implicarea clienţilor (54 de miliarde de dolari), inclusiv utilizarea în programele de loialitate.

Comisia Europeană a lansat, în februarie 2018, "Observatorul european de blockchain", o iniţiativă de accelerare a inovaţiei şi de dezvoltare a ecosistemului de blockchain, contribuind astfel la consolidarea poziţiei Europei ca lider mondial în această nouă tehnologie transformatoare.

Tehnologia blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Unul dintre avantajele acestei tehnologii este că acesta elimină oameni din procesul de tranzacţionare.

PwC este o reţea de firme prezentă în 155 de ţări, cu mai mult de 284.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Citeste si:
84% dintre angajații români spun că simt o scădere a motivației
Sondaj: 84% dintre angajații...

Sursa foto: everything possible / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri