Lovitură pentru evaziunea fiscală: firmele fără case de marcat pot fi închise temporar și amendate cu 10.000 de lei

Nedotarea firmelor cu noile case de marcat a fost scoasă de sub Legea Prevenirii printr-o Hotărâre de Guvern. În practică, dacă firmele sunt prinse fără casă de marcat acestea vor fi direct amendate iar activitatea va fi suspendată până la rezolvarea situației.

Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020, o Hotărâre pentru modificarea pct. 39 și 42 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravențiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017, precum şi a modelului planului de remediere.

Punctul 42 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017 se modifică și va avea următorul cuprins:

"42. Art. 10 lit. f) – h), j) și u) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare;”

Litera cc) care prevede nerespectarea utilizatorilor de a se dota cu noile case de marcat a fost scoasă de sub incidența legii prevenirii. Astfel, dacă organul de control constată absența noului aparat de marcat electronic fiscal (exceptând defectarea acestuia care trebuie anunțată conform contractului de service, firmei de service), utilizatorul va primi direct amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, precum confiscarea sumelor nejustificate; suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator.

Citeste si:
Parlamentarii doresc relaxarea pedepselor privind evaziunea fiscală
Parlamentarii doresc...

Actul normativ va intra în vigoare la 30 de zile după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri