Incertitudinea creată de pandemia de COVID-19 i-a împins pe o parte dintre români să se orienteze mai mult către metodele de economisire decât înainte. Unul dintre instrumentele preferate de aceștia, cu toate că nu are un randament care să îi dea pe spate, este depozitul bancar. Vă prezentăm în acest material dobânzile la depozitele bancare la termen practicate de mai multe bănci din România.

Unul dintre principalele motive care îi atrage pe consumatori la depozitele bancare, în ciuda dobânzilor care nu impresionează, este siguranța dată de legislația ce prevede faptul că sunt garantate de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, în limita a 100.000 de euro.

Conform datelor publicate de către Banca Națională a României, depozitele în lei ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 1% în noiembrie 2020, față de luna anterioară, ajungând la 147,498 miliarde de lei, și cu 15,3%(12,9% în termeni reali), față de aceeași perioadă a anului 2019.

Citește și Ce curs de schimb estimează marile bănci din România pentru 2021

Depozite la termen în lei: cum arată dobânzile practicate de bănci

dobânzi depozite bancaresursa foto: Shutterstock.com.

Citește și Titluri de stat de la A la Z: Ce sunt, cum pot fi cumpărate și… te vor îmbogăți?

Cea mai mare dobândă practicată de către o bancă din România la depozitele în lei la termen se regăsește, conform verificărilor făcute de wall-street.ro, în oferta TBI Bank România. Redăm mai jos datele obținute de pe platformele băncilor, ordonate în funcție de dobânda depozitelor la termen în lei practicată pentru o perioadă de 12 luni:

Nume Bancă Depozit 12 luni Depozit 24 luni Depozit 36 luni
1. TBI Bank 4% 4.2% 4.4%
2. BRCI 3.6%
3. Vista Bank 3.35%
4. OTP Bank 3.3% 2,05%
5. CEC Bank 3.10% 3.35% 3.5%
6. Idea Bank 2.95% 2.8%
7. First Bank 2.8% 2.8%
8. Garanti BBVA 2,8%
9. Patria Bank 2,7% 2,9%
10. Banca Transilvania 2,5% 2,75% 3,1%
11. Alpha Bank 2,4% 2,60% 2,8%

Citește și Cum arată profilul clientului Provident: unii iau bani să plece la muncă în Spania sau să își pregătească copiii pentru școală

Dobânzi depozite bancare: la ce trebuie să fii atent

sursa foto: fizkes / Shutterstock.com

Sunt o serie de aspecte la care trebuie să fiți atenți în momentul în care alegeți să deschideți un depozit bancar precum cele listate mai sus. În primul rând, verificați dacă banca percepe vreun comision pentru contractarea depozitului sau virarea sumei adunate odată ce acesta ajunge la maturitate.

Citește și Credit de nevoi personale: sfaturi care te vor ajuta să plătești mai puțin

Fiți atenți la aspectele ce v-ar putea aduce o dobândă mai bună la depozit. Una dintre practicile întâlnite în sistemul financiar prevede oferirea unei dobânzi mai bune la depozitul bancar dacă acesta este deschis online. De asemenea, încasarea salariului la banca unde vreți să vă deschideți depozitul poate constitui un avantaj la anumite instituții financiare.

O altă practică a băncilor este de a oferi o dobândă mai mare în cazul în care suma depozitată depășește un anumit plafon.

Este important să știți faptul că închiderea depozitului înainte de termen, duce de cele mai multe ori la anularea dobânzii acumulate de la startul perioadei de economisire sau oferirea unui procent mult mai mic, in fucție de politica băncii respective.

Nu uitați de impozitul pe venit de 10%, ce va fi aplicat sumelor obținute din dobânzi.

Sursa foto: Sursa foto: fizkes / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri