CEC Bank va acorda și în acest an credite prin programul IMM Invest, având alocat un plafon de garantare de circa 1 miliard de lei. După ce în 2020 peste 1.700 de antreprenori au accesat aceste fonduri, în programul din 2021 mai multe categorii de întreprinzători, inclusiv profesiile liberale, PFA-urile, întreprinderile familiale sau cei care activează în domeniul agriculturii pot aplica pentru finanțare.

”Cu un portofoliu de credite de circa 22 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2020, CEC Bank este unul dintre principalii finanțatori din economia României. În toată perioada pandemiei, nu am oprit niciun moment creditarea. Am finanțat în continuare companiile, chiar și cele din domeniile afectate, atâta vreme cât business-ul avea fundamente sănătoase și era afectat de evoluții conjuncturale. Programul IMM Invest este o gură de aer pentru antreprenori, prin garanțiile de stat care facilitează accesul la creditare și dobânzile accesibile”, a declarat Bogdan Neacșu (foto), președinte - director general al CEC Bank.

Programul IMM Invest facilitează accesul la finanțare al afacerilor mici și mijlocii prin dobânzi mai reduse decât cele de pe piață, garanții de stat și subvenții care acoperă costurile cu dobânzile din primele opt luni și comisioanele de risc și de garantare, datorate FNGCIMM.

Peste 1.700 de antreprenori au accesat fondurile IMM Invest anul trecut prin intermediul CEC Bank. Circa 85% dintre beneficiari au apelat la CEC Bank pentru finanțarea activității curente, iar diferența de 15% pentru investiții.

Valoarea medie a creditelor acordate în cadrul programului a fost de 670.000 lei. Cea mai mare finanțare a fost un credit de investiții de 8,5 milioane de lei pentru o companie din domeniul construcțiilor metalice. Industria, construcțiile și comerțul s-au aflat în topul domeniilor care au atras cele mai mari finanțări IMM Invest prin CEC Bank, în 2020.

Fluxul pentru acordarea acestor finanțări este cel stabilit prin normele de aplicare pentru programul IMM Invest și presupun analiza și aprobarea solicitării atât la nivelul băncii finanțatoare, cât și la nivelul FNGCIMM. Consilierii CEC Bank sunt pregătiți să ofere tot sprijinul clienților băncii care se înscriu în acest program și aleg CEC Bank ca partener financiar. 

Anul acesta, prin modificările aduse programului IMM Invest, au fost extinse categoriile de beneficiari eligibili. De acum, inclusiv profesiile liberale, PFA-urile, întreprinderile familiale sau cei care activează în domeniul agriculturii pot aplica pentru finanțare.

Prin programul IMM Invest pot fi obținute atât finanțări pentru activitatea curentă, cât și credite pentru investiții. Beneficiarii pot cumula finanțări garantate de stat în limita plafonului de 10 milioane de lei, în cazul creditelor pentru investiții şi până la 5 milioane lei pentru capital de lucru. 

În cazul creditelor pentru activitatea curentă (capital de lucru și linii de credit), dobânda standard este ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5% pe an și este subvenționată de stat pe o perioadă de 8 luni de la data acordării creditului, iar garanția de stat poate acoperi până la 90% din valoarea finanțării, în funcție de tipul finanțării (capital de lucru sau linie de credit).

Suma maximă ce poate fi împrumutată printr-una sau mai multe linii de credit este de până la 5 milioane de lei. Durata finanțării este de maxim 36 de luni în cazul creditelor pentru capital de lucru. În cazul liniilor de credit, această perioadă poate fi prelungită cu încă 36 de luni.

În cazul creditelor pentru investiții poate fi împrumutată o sumă de până la 10 milioane de lei, iar garanția de stat poate acoperi 80% din valoarea finanțării. Dobânda standard este ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2% pe an și este acoperită de stat pe o perioadă de 8 luni de la data acordării finanțării. Finanțările pot fi acordate pe o durată de maximum 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de grație de maxim 18 luni.

Pentru 2021, la nivel național, plafonul total al garanțiilor ce pot fi acordate prin programul IMM Invest este în valoare de 15 miliarde lei, din care 1 miliard lei este alocat programului Agro IMM Invest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri