Bancile si autoritatile publice trebuie sa isi uneasca fortele si sa eficientizeze impreuna implementarea programului IMM Invest, mai ales in contextul in care sistemul bancar local a primit, in cele cateva saptamani de la inceperea programului, un numar de solicitari de creditare cat ar fi primit in 6 luni “normale”, spune Bogdan Neacșu, director general CEC Bank.

“Trebuie să ne unim eforturile deoarce, dacă fiecare se apucă să țipe din curtea lui că ‘X nu merge și X nu merge’, nu facem decât să fim niște cârcotași pe marginea terenului, în vreme ce antreprenorii români sunt loviți sever de această situație”, a declarat Bogdan Neacșu, în cadrul Wall-Street Financial Forum, conferință organizată de wall-street.ro în parteneriat cu CEC Bank și Vastint România.

CEC Bank a înregistrat până în prezent peste 3.300 de cereri de creditare din partea firmelor prin programul IMM Invest.

“Este adevărat că programul întâmpină mici dificultăți când vine vorba de aplicabilitate, însă ideea de bază a IMM Invest este binevenită mai ales într-un context precum cel din prezent. Este încurajatoare ultima discuție pe care reprezentanții băncilor au avut-o cu cei ai Guvernului în vederea fiabilizarii IMM Invest. A fost o discuție constructivă și pragmatică. Inclusiv premierul României se arată interesat să susțină programul și să ia deciziile necesare astfel încât să îl facă operațional”, menționează directorul CEC Bank.

Reprezentanții Asociației Române a Băncilor (ARB) au avut săptămâna trecută o întâlnire la Palatul Victoria cu premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pentru a discuta programul IMM Invest.

IMM Invest este cel mai mare program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani. Principalele avantaje aduse de acesta sunt următoarele: statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenţionată integral de stat cel puţîn până la final de an, zero comisioane legate de garanţia statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanţiei este de până la 72 de luni.

Potrivit FNGCIMM, circa 58.000 de întreprinderi mici şi mijlocii s-au înscris în program până în prezent, iar băncile au aprobat circa 1.000 de credite în valoare de 757 mil. lei.

“Pentru a grăbi analiza cererii de creditare, este foarte important ca antreprenorii care se înscriu în IMM Invest să dea curs cât mai rapid solicitărilor băncii legate de completarea dosarului cu informațiile necesare. Dosarele incomplete sunt o problemă și, evident, este rolul nostru, al băncilor, să asigurăm componenta de educație financiară și să explicăm lucrurile clienților care nu au mai avut până acum o relație de creditare cu banca”, a declarat Bogdan Neacșu.

Șeful CEC Bank subliniază că sistemul bancar românesc poate acoperi fără probleme cererea de finanțare din prezent, neexistând o lipsă a lichidităților. CEC Bank a acordat credite de aproximativ 1 mld. lei în perioada februarie – aprilie 2020, în ciuda faptului că nivelul cererii din partea persoanelor fizice a suferit o scădere.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri