Banca Centrală a Suediei (Riksbank) a anunţat vineri că va colabora cu creditorul comercial Handelsbanken la testele privind modul în care propusa monedă digitală a ţării, e-krona, ar putea gestiona plăţile în lumea reală, a transmis Agerpres citând Reuters.

În prezent, Banca Centrală a Suediei derulează un proiect pilot, în parteneriat cu firma Accenture Plc, ce vizează introducerea unei coroane electronice care să aibă la bază aceeaşi tehnologie blockchain cu cea utilizată de alte monede digitale, precum Bitcoin.

Suedia a fost una dintre primele ţări din lume care a analizat posibilitatea introducerii unei monede digitale şi, totodată, este statul cu cel mai redus grad de utilizare a numerarului. Băncile centrale din întreaga lume analizează lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), ca răspuns la declinul folosirii numerarului şi ca un mod de a accelera plăţile interne şi externe.

Proiectul e-krona se dezvoltă, de la simulare la cooperarea cu participanţii externi în mediul de testare

Riksbank

Instituţia anunţa în aprilie că va introduce anul viitor băncile în testarea modului în care e-krona ar putea gestiona plăţile comerciale şi de retail în lumea reală. Până acum, programul pilot e-krona a fost doar simulat de Riksbank, dar va fi extins în următoarea sa fază prin includerea altor participanţi, cum ar fi băncile comerciale.

"Pentru Handelsbanken, proiectul reprezintă oportunitatea de a participa la ceea ce ar putea fi prima monedă digitală bancară centrală din lume care va fi disponibilă publicului", se arată în comunicatul creditorului suedez.

Și Japonia face demersuri pentru o monedă digitală națională

Şi Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a început experimentele pentru a studia fezabilitatea emiterii propriei sale monede digitale, alăturându-se eforturilor altor bănci centrale care vor să beneficieze de inovarea în domeniu realizată de sectorul privat.

Prima fază a experimentelor, care va fi efectuată până în martie 2022, se va concentra pe testarea fezabilităţii tehnice a emiterii, distribuirii şi răscumpărării unei monede digitale bancare centrale (CBDC). Apoi se va trece la faza a doua, prin care vor fi analizate mai multe funcţii detaliate, cum ar fi stabilirea unei limite privind nivelul CBDC care poate fi deţinută de fiecare entitate, se arată în comunicatul BoJ.

Sursa foto: Riskbank.se

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri