Vom avea în viitorul apropiat monede digitale ”oficiale” și cum vor putea fi ele folosite în tranzacții transfrontaliere? Ce impact are moda criptomonedelor asupra băncilor centrale? Ce țară europeană e cel mai aproape de a avea o monedă digitală? Primim răspunsuri într-un interviu cu Jérôme Cadiou, președintele board-ului Capgemini România, una dintre companiile implicate direct în acest proces de trecere de la bancnotele de hârtie la banii electronici. La nivel global, Capgemini este un un furnizor major de servicii pentru software în domenii strict reglementate, cum ar fi cel financiar.

Wall-Street: Știm că SWIFT (sistemul de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide și fluidizează comerțul internațional), în colaborare cu Capgemini, testează un sistem de interconectare a rețelelor de monede digitale ale băncilor centrale (CBDC, Central Bank Digital Currencies). Ce ne puteți spune despre acest proiect?

Jérôme Cadiou: În 2021, SWIFT a realizat o primă serie de experimente privind CBDC care au demonstrat că este posibilă realizarea unei tranzacții transfrontaliere între o rețea CBDC bazată pe un registru distribuit și o a doua bazată pe un sistem de decontare pe bază brută în timp real (RTGS).

Experimente SWIFT realizate împreună cu Capgemini au mers cu un pas mai departe. În cadrul acestor experimente, construim și demonstrăm capacitatea de a desfășura o poartă de acces pe o rețea de monedă digitală a unei bănci centrale. Acest gateway va intercepta tranzacțiile transfrontaliere, le va translata și le va trimite către platforma SWIFT pentru a fi transmise către o altă rețea CBDC sau un alt sistem de plată.

Această colaborare răspunde la probleme interconectării monedelor digitale ale băncilor centrale și reutilizează standardele de mesagerie și autentificare, inclusiv ISO 20022 și Private Key Infrastructure al SWIFT. Combinăm expertiza noastră avansată în materie de plăți cu investiții semnificative în diverse inovații legate de CBDC. Acest efort în cooperare cu SWIFT vizează să simplifice adopția sistemului pentru participanți din toate țările unde CBDC coexistă cu mijloace tradiționale de plată.

Wall-Street: În ce privește sectorul cripto, strică acesta cumva reputația monedelor digitale?

Jérôme Cadiou: Sectorul privat a creat criptomonedele ca active digitale care să fie vândute, cumpărate și folosite la nivel gloval în cazuri specifice. Absența unor monede fiduciare sau active care să le susțină valoarea le-a făcut extrem de netransparente și speculative, iar creșterile lor au creat agitație în piață. Pe de altă parte, aceste inițiative au forțat actorii de pe piață, regulatorii, băncile centrale, companiile de tehnologie și jucătorii tradiționali de pe piața vancară să ia în considerare și să avanseze cu ajutorul acestei oportunități.

Mai ales băncile centrale din mai multe state au luat în considerare faptul că aceste oportunități nu pot fi lăsate sectorului privat și au demarat inițiative CBDC. Într-un moment când societatea și comerțul se orientează tot mai mult spre zona digitală este un rezultat pozitiv acela că băncile centrale caută căi de trece de la monede și bancnote la lumea digitală.

Wall-street: Cât de avansată este Europa în privința monedelor digitale? Știu că se vorbește despre un prototip de euro digital pentru 2023, dar acest proiect riscă să se blocheze în birocrație.

Jérôme Cadiou: În zona euro, Banca Centrală Europeană a publicat în octombrie 2020 un raport privind un Euro digital, în care descrie contextul, obiectivele și procesul de emitere a unui Euro digital. De atunci, BCE a confirmat intenșia de a lansa servicii de plată pentru persoane fizice bazate pe o monedă digitală până în 2025. Sunt în desfășurare consultări cu sectorul privat și mai ales cu industria bancară privind obiectivele și dimensiunile unei colaborări în acest sens. Vom ști mai multe în următoarele săptămâni.

Pe partea de banking pentru companii mari, au fost deja realizate o serie de experimente cu Banque de France. Rezultatul este un raport aprofundat (disponibil pe site-ul băncii) privind posibilele beneficii și zonele care mai trebuie investigate înainte de a demara. Și alte bănci centrale europene – în Suedia, Marea Britanie și Elveția – au făcut pași importanți în privința CBDC. Suedia, cu e-Krona, este cea mai avansată.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri