Uniunea Europeană, împreună cu SUA și alți parteneri occidentali, au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, inclusiv blocarea accesului unor bănci rusești SWIFT, principala rețea internațională de plăți din lume. Citiți în continuare ce este acesta și de ce este atât de important.

Ce este SWIFT?

SWIFT, sau „Societatea Mondială pentru Telecomunicații Financiare Interbancare”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide, și care fluidizează comerțul internațional.

Băncile care se conectează la sistemul SWIFT și stabilesc relații cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăți. Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucțiunile de plată sunt de obicei onorate rapid și fără a fi puse la îndoială. Acest lucru permite băncilor să proceseze cu rapiditate volume mari de tranzacții.

SWIFT a devenit principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional. În 2020, în jur de 38 de milioane de „mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform evaluării sale anuale din 2020. În fiecare an, trilioane de dolari sunt transferate folosind sistemul.

Cine controlează SWIFT?

Fondată în anii 1970, SWIFT este o cooperativă formată din mii de instituții membre care utilizează serviciul. Cu sediul în Belgia, SWIFT a realizat un profit de 36 de milioane de euro în 2020. Este condus în principal ca un serviciu pentru membrii săi.

De ce este excluderea Rusiei din SWIFT atât de gravă?

Excluderea băncilor rusești din SWIFT restricționează accesul țării la piețele financiare din întreaga lume. Companiile și persoanele fizice din Rusia vor putea mult mai greu să plătească importurile și să primească numerar pentru exporturi, să împrumute sau să investească în străinătate.

Băncile rusești ar putea folosi alte canale pentru plăți, cum ar fi telefoane, aplicații de mesagerie sau e-mail. Acest lucru ar permite băncilor ruse să efectueze plăți prin bănci din țări care nu au impus sancțiuni, dar din moment ce alternativele ar putea fi mai puțin eficiente și mai sigure, volumele tranzacțiilor ar putea scădea și costurile ar putea crește.

Cum ar afecta alte țări interdicția SWIFT pentru Rusia?

În primul rând exportatorii ar considera vânzarea mărfurilor către Rusia mai riscantă și mai scumpă. Rusia este un mare cumpărător de produse procesate. Olanda și Germania sunt al doilea și al treilea cel mai mare partener comercial, pe baza datelor Băncii Mondiale, deși Rusia nu este printre primele 10 piețe de export pentru nicio țară.

Cumpărătorilor străini de mărfuri rusești le-ar fi mai dificil, determinându-i să caute furnizori alternativi. Când vine însă vorba de petrol și gaze rusești, țărilor din UE le va fi mai greu să găsească înlocuitori pentru că Rusia este principalul furnizor de țiței, gaze naturale și combustibili pentru Uniunea Europeană.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri