Volumul de plăți fără numerar la nivel global aproape se va dubla până în 2025, comparativ cu anul trecut, ajungând la 1,9 trilioane tranzacții, însă se va tripla până în 2030, ca urmare a schimbărilor aduse de pandemie, potrivit unei analize PwC și Strategy &.

Astfel, anul trecut au fost efectuate peste un trilion de tranzacții.

Plățile digitale, cum sunt cele efectuate cu telefonul mobil, cumpărarea unui bilet de autobuz prin SMS sau utilizarea unui cod QR pentru achitarea unor servicii au accelerat puternic în timpul pandemiei, pentru că oamenii au evitat utilizarea numerarului și au apelat mai mult la comerțul online. Trendul va continua și în următorii zece ani, iar industria financiară va trece printr-o transformare semnificativă pentru a ține pasul.

- Diana Coroabă, partener PwC România -

Potrivit analizei, regiunea Asia-Pacific va înregistra cea mai rapidă creștere a volumului tranzacțiilor fără numerar, de 109% până în 2025 și apoi de 76% până în 2030, urmată de Africa (78%, 64%), Europa (64%, 39%) și America Latină (52%, 48%). În schimb, SUA și Canada vor avea un ritm mai lent (43%, 35%).

În cel mai recent sondaj PwC realizat la nivel global în rândul băncilor și al fintech-urilor, 89% dintre respondenți au fost de acord că orientarea către comerțul electronic va continua și vor fi necesare investiții semnificative în soluții de plată online. Mai mult, 97% spun că va exista o orientare tot mai mare către plățile în timp real.

De asemenea, estimările arată că portofelele electronice vor reprezenta mai mult de jumătate din toate plățile efectuate în comerțul online de la nivel global până în 2024, consumatorii trecând de la carduri la tranzacții bazate pe conturi și coduri QR, potrivit FIS, un grup de tehnologie pentru servicii financiare.

Potrivit raportului, principalul atu în trecerea la plățile digitale sunt datele, care creează noi fluxuri de venituri pentru organizațiile financiare, dar care le expun și la riscuri de securitate cibernetică și confidențialitate a datelor. Plățile electronice generează aproximativ 90% din datele despre clienți utile pentru bănci, respectiv informații despre cine cumpără, ce, cât și când.

Privind în perspectivă, 86% dintre respondenți cred că furnizorii tradiționali de plăți vor colabora cu fintech-urile sau companiile de tehnologie pentru soluții inovatoare de plăți.

PwC este o rețea de firme prezentă în 155 de țări cu mai mult de 284.000 de profesioniști ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri.

Sursa foto: By Jirapong Manustrong

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri