România "a înghițit" 2-3 ani în materie de adopție a plăților electronice, dar rata de acceptare a plăților cu cardul este în continuare slăbiciunea industriei, deși în contextul pandemiei am urcat de la 11 POS-uri la mia de locuitori la 13 POS-uri la mie. Suntem însă semnificativ în urma Bulgariei și a mediei europene, subliniază Cătălin Crețu, General Manager, România, Croația, Slovenia și Malta în cadrul Visa.

"Atât înaintea pandemiei, cât și în continuare, problema principală a industriei plăților electronice este acceptarea deficientă a plății cu cardul de către comercianți. Eram înainte de pandemie în jurul a 11 POS-uri la mii de locuitori, ultima țară din UE, în spatele Bulgariei semnificativ, care avea 20 de terminale la mia de locuitori, în timp ce media europeană era la 33", a declarat Crețu în cadrul dezbaterii Digital IMM, organizată de Visa în parteneriat cu Future Banking.

În ceea ce privește cardurile din România, ultimele date arată 19 milioane de carduri emise de către bănci, acestea fiind cele mai populare instrumente de plată electronică în momentul de față. În medie există peste un card per locuitor activ, dacă lăsăm deoparte copiii și pensionarii peste 70 de ani.

Deși slăbiciunea industriei cardurilor ține de rata slabă de acceptare a plăților electronice, România are însă printre cele mai mari rate de creștere din Europa la adopția plăților cu telefonul mobil.

Chiar înaintea pandemiei, România se situa în primele 10 țări la nivel mondial, vis-a-vis de adopția plăților cu telefonul mobil.

Perioada pandemiei a subliniat importanța transformării digitale, în opinia managerului Visa, inclusiv în ceea ce privește fluxurile de bani între persoane fizice și firme (cumpărături), dinspre stat către persoane fizice și firme (plăți de contribuții sociale,rambursări de TVA), dar dinspre populație și firme către stat (plata taxelor și impozitelor)

"Statul, aș spune în premieră, și chiar aș vrea să subliniez acest lucru, a înțeles și a reușit să adopte și să promoveze aceste instrumente de plată electronică. În pandemie a avut loc prima campanie a statului pentru promovarea Ghiselul.ro, cel mai de succes proiect public-privat, prin care se pot plăti taxe online", a atras atenția Cătălin Crețu.

Ghiseul.ro a ajuns la peste 1 milion de utilizatori, iar anul trecut au fost efectuate plăți de taxe și impozite de peste 400 milioane de lei, iar trendul va continua, ținând cont că a fost atinsă o masă critică.

ANAF, însă, trebuie să se asigure că sumele care apar în Ghiseul.ro sunt cele corecte, adică cele care apar și în Spațiul Privat Virtual, subliniază managerul Visa.

Pandemia a dus la o explozie a plăților online

„Atât la persoanele fizice, cât și la firme, s-a văzut importanța transformării digitale, nu numai pentru supraviețuire, dar și pentru a rezolva probleme esențiale în această perioadă. Cred că acest nou comportament se va menține și avem foarte bune semnale că România "a înghițit" vreo 2-3 ani în materie de adopție a plăților electronice”, a declarat Cătălin Crețu.

4 din 10 persoane care nu făcuseră până în pandemie nicio plată online au realizat acum prima plată online cu cardul.

Potrivit datelor BNR și a volumelor observate de Visa, plățile online au înregistrat o creștere de 33% în timpul pandemiei, segmentul amenajării locuințelor raportând o rata de creștere spectaculoasă, de 10 ori, în timp ce magazinele alimentare și restaurantele care livrau au raportat creșteri de 3 ori pe online, iar plata utilităților pe canalul online s-a dublat.

„Industria în general și-a dovedit reziliența în această pandemie. Când majoritatea magazinelor s-au închis, în principal IMM-urile, am continuat să vedem o creșterere de 18% la valoarea plăților față de anul anterior”, a subliniat Crețu.

De altfel, la sfârșitul anului, valoarea retragerilor de la bancomat și a plăților, pe toate cardurile din România, a ajuns la 70 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că românii țin mulți bani pe carduri și tendința plăților online va fi una crescătoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri