Banca Naţională a României nu doreşte o stimulare a creditării spre zona exuberanţei raţionale, o creştere rapidă a creditării care să se termine în explozia creditelor neperformante, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Am organizat pentru astăzi un seminar-dezbatere pe o temă care de mult timp ne preocupă pe toţi: cum să creştem sănătos intermedierea financiară, respectiv să avem o creştere a creditului neguvernamental cu o rată superioară creşterii economice. În alţi termeni, să crească ponderea creditului neguvernamental în Produsul Intern Brut. Deşi nu este în titlul seminarului, am ales să folosesc intenţionat sintagma creştere sănătoasă, pentru a preciza de la început că nu dorim orice creştere a creditului. Nu propunem o stimulare a creditării spre zona, să-i spunem, exuberanţei raţionale, ca să folosesc cuvintele lui Alan Greenspan, exuberanţă sau creştere rapidă a creditării care să se termine în explozia creditelor neperformante, apoi sau concomitent în acuze vehemente adresate băncilor pentru un aşa numit comportament înşelător sau să se termine în pierderea încrederii între bancă şi client şi apoi mulţi, mulţi paşi înapoi în ceea ce priveşte intermedierea", a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Şeful BNR a menţionat că a trăit de două ori acest "coşmar" şi nu doreşte să îl repete. Guvernatorul BNR a menţionat că acest fenomen s-a întâmplat în anii '90, dar şi în anii '2000, în urma creditării în valută.

"Nu apăsăm pe o pedală a accelerării creditării cu orice risc. Nu ne dorim acest lucru şi nu acesta este scopul seminarului de astăzi. Pentru a găsi răspunsuri adecvate la această provocare - cum să creştem sănătos intermedierea financiară - apelăm mai întâi la dialog între părţile interesate, între bănci şi clienţi, între autorităţi şi clienţi, între instituţii şi media, între diferite părţi care se exprimă şi spun că reprezintă opinia publică. Deocamdată nu prezentăm astăzi concluzii. nu avem aşa ceva, ci vă prezentăm perspective, idei, probleme, soluţii posibile, în dezbatere, în vederea elaborării în lunile următoare a unui raport care abordează această problemă extrem de importantă", a afirmat Isărescu.

Potrivit oficialului Băncii Centrale, raportul aflat într-o primă formă este deja elaborat, dar nu poate fi prezentat.

Mugur Isărescu a adăugat că la BNR a fost format un grup de lucru încă de anul trecut şi este condus de fostul viceguvernator al BNR Eugen Dijmărescu. Acest grup de lucru încearcă "de ceva vreme să pună cap la cap" o serie de propuneri din diferite domenii: educaţional, legislativ, administrativ, tehnologic. Propunerile ar urma să permită să se răspundă concret la chestiunea plafonării intermedierii financiare din ultimii ani, a precizat guvernatorul.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri