Banca Centrală Europeană ar putea ridica în curând interdicţia plăţii dividendelor, datorită redresării solide a economiei în zona euro, a declarat vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, transmite Agerpres.

În primăvara anului trecut, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectată de pandemie. În decembrie, Banca Centrală Europeană a decis să lase creditorii din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate în 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei.

Cu toate acestea, BCE a subliniat că băncile trebuie să dea dovadă de prudenţă şi să îşi păstreze capitalul, având în vedere că volumul creditelor neplătite ar putea ajunge la 1.400 miliarde de euro. Potrivit regulilor comunicate de BCE, băncile din zona euro ar trebui să păstreze dividendele şi răscumpărările de acţiuni la mai puţin de 15% din profiturile cumulate pentru 2019 şi 2020 sau 0,2% din capitalul lor de nivel 1, în funcţie de care din cei doi indicatori este mai mic.

"Dacă ritmul activităţii economice continuă, conform estimărilor noastre, este clar că recomandarea privind dividendele va dispărea, mai devreme sau mai târziu", a afirmat oficialul BCE, la un eveniment financiar desfăşurat în Spania.

În 23 iulie, BCE ar urma să ia o decizie privind eventuala ridicare a restricţiilor privind dividendele şi răscumpărarea de acţiuni.

În timp ce discuţia privind dividendele încă se desfăşoară, unele autorităţi europene de reglementare bancară se aşteaptă la ridicarea restricţiilor, au declarat recent pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Şi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene, şi-a exprimat speranţa că interdicţia pentru plata dividendelor va fi "în curând" ridicată.

"Vom ieşi din aceste recomandări privind dividendele, sper că în curând. Avem o propunere pentru o decizie la şedinţa din 23 iulie şi o vom aduce la cunoştinţa opiniei publice la scurt timp", a declarat Enria.

"Este clar că încă există numeroase incertitudini dar riscul de credit nu s-a materializat în cazul băncilor, în bilanţurile băncilor, astfel încât prudenţa încă trebuie să fie un star polar în următoarele luni", a afirmat şeful Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, la o conferinţă online.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri