Tranzacțiile cu criptomonede au ajuns tot mai populare și la noi în țară, mai ales că marii brokerii de trading online din România și le-au adăugat rapid pe listele cu instrumente de schimb. La solicitarea wall-street.ro, ANAF ne-a trimis datele centralizate de care dispune până în acest moment și care reflectă colectările fiscale din urma activităților de tip speculativ cu monede virtuale în România în anul 2019.

Primul an în care schimburile de criptomonede pentru obținerea de câștiguri au fost reglementate expres în Codul Fiscal a fost 2019, începând cu prima zi din ianuarie. La capătul acelui an, 33.155 de persoane din România declaraseră către ANAF câștiguri impozabile din schimburi de monedă virtuală. Câștiguri ce au însemnat nu mai puțin de 2,27 miliarde de lei și din care ANAF a perceput taxe de 224,8 milioane de lei. Nu este o sumă mare, dacă o raportăm la execuția bugetară pe anul 2019, care a totalizat 344,2 miliarde de lei, rezultatele fiscale din tranzacțiile cripto reprezentând deci 0,065% din această execuție; însă înainte de a ne grăbi cu concluzii, sunt de luat în calcul câteva aspecte.

Citește și Deținătorii de carduri Visa vor putea plăti în criptomonede la peste 70 de milioane de comercianți

Chiar dacă rezultatul pe 2019 nu a fost unul spectaculos în raport cu bugetul, 224 de milioane de lei nu este totuși o sumă neglijabilă, și trebuie ținut cont de faptul că este vorba de primul an în care românii au trebuit să depună, potrivit legii, Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru profiturile obținute din jocul speculativ pe piețele de cripto valute. De asemenea, domeniul în ansamblul său este încă în fază incipientă, iar ANAF însăși mai are de învățat în ceea ce privește prevenirea și depistarea tentativelor de evaziune fiscală. Chiar într-o comunicare către wall-street.ro de la finalul lui 2019, Agenția transmitea că sesizase mai multe cazuri de fraudă și că a inițiat „cooperări cu administrațiile partenere din cadrul UE pentru obținerea de date despre persoanele din România care au obținut venituri de pe platformele de tranzacționare din statele membre”.

Având în vedere că, în cazul veniturilor realizate din operațiuni cu unități de criptomonedă, plătitorul de venit nu poate fi identificat, beneficiarul unor astfel de venituri, în conformitate cu art.116 alin.(1) din Codul fiscal, are obligația de a depune la organul fiscal competent , declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

ANAF

Interesul românilor pentru criptomonede, creștere explozivă în ultima perioadă

Oricât de mare ar fi fost interesul românilor cu privire la investirea în criptomonede în anul 2019 (de exemplu, în 2017/2018 abia apăruse prima criptovalută românească – Elrond, care a trebuit să aștepte anul 2019 pentru primele finanțări), este cert că acest interes se află acum la un nivel mult mai mare decât era atunci. O spune un studiu recent al platformei internaționale de educație privind monedele virtuale Crypto Head, citat de Forbes.com. Potrivit acestei cercetări, din 100 de țări trecute prin măsurători, România are cea mai mare creștere anuală, pe 2021, a căutărilor în Google despre „criptomonede”, o creștere de 331%, cu 7.635 de search-uri la suta de mii de locuitori, urmată de la distanță de Grecia (+226%), Canada (+213%) și Marea Britanie (+205%).

În studiul respectiv, numit Crypto Ready Index, sau Indexul țărilor pregătite pentru criptomonede s-a făcut ierarhia țărilor cu cea mai mare capacitate de implementare/folosire a valutelor virtuale, pe baza câtorva indicatori, precum căutările despre care am vorbit, dar și numărul de ATM-uri cripto sau regimul de taxare și cadrul legal aplicat criptomonedelor în fiecare țară. Așadar, acest interes în creștere al românilor privind criptomonedele este un alt semnal pentru faptul că tranzacțiile cu criptomonede vor lua probabil avânt la noi în țară și că, natural, vor crește și volumele contribuțiilor.

Citește și Ce scădere masivă a Bitcoin estimează analiștii cripto

Cum se impozitează în România câștigurile realizate din investițiile în criptomonede

ANAF af a precizat că impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului din transferul de monedă virtuală, determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri