Facilitatea de a obține unui credit prin mijloace online intră în ofertele tot mai multor bănci, pe măsură ce acestea lucrează la digitalizarea serviciilor oferite, iar lucrul acesta fost accelerat de necesitatea limitării contactului în perioada pandemiei. Dincolo de acest aspect, un credit online se poate obține mult mai rapid decât unul luat din scursală, iar solicitarea sa se poate face și din dormitorul locuinței sau în timpul vacanței.

Pașii necesari pentru deschiderea unui cont și luarea unui credit online cer clientului să facă o fotografie a cărții de identitate și una tip selfie, și să se înregistreze cu numărul de telefon și cu adresa de e-mail pe linkul dedicat. Apoi să completeze un formular cu informații profesionale și financiare. Va urma un scurt apel audio cu un specialist al băncii pentru verificarea de la distanță a identității, iar în etapa de după aceasta solicitantul va trebui să confirme că suma, dobânda, rata lunară și perioada de creditare sunt cele corecte. Pentru a primi în sfârșit banii de la creditor, clientul va trebui să semneze contractul, cu mijloace digitale. Acestea sunt etapele standard la băncile din România care permit luarea unui împrumut online, desigur cu anumite diferențe.

BCR

Banca Comercială Română (BCR) are propria ofertă în cazul creditului online și promite obținerea instantă a împrumutului de nevoi personale din aplicația George, într-un timp record de doar 10 minute. Oferta BCR este de maximum 110.000 de lei și nu impune plata de comisioane pentru analiza și administrarea creditului. Dobânda fixă anuală se situează între 5,99% și 16,49%, iar condițiile de acordare a creditului sunt ceva mai severe decât în cazul luării unui credit din sucursală, și anume:

Retail jobs
  • Să ai veniturile din salarii raportate la ANAF Să nu ai restanțe curente, inclusiv popriri
  • Să nu fi înregistrat restanțe semnificative la credite, în trecut
  • Să ai vârsta între 18 și până la 65 de ani la finalizarea creditului

OTP Bank

OTP Bank România oferă credite 100% online doar persoanelor care nu sunt în momentul contractării produsului clienți ai băncii, deoarece creditul 100% online vine împreună cu pachetul de cont curent LeZero. Printre condițiile de obținere a creditului 100% online se mai numără:

Să nu aibă expunere publică (o funcție importantă la stat), să nu se afle printre persoane afiliate băncii (conducere, funcții cheie, rude pe aceste funcții sau alte situații speciale) și să nu aibă litigii cu personalul băncii. OTP mai cere ca solicitanții să aibă cel puțin 23 de ani. De asemenea, între clauzele contractuale impuse de OTP intră angajamentul ca debitorul (cel care primește împrumutul) să nu folosească banii respectivi pentru a tranzacționa monede virtuale. Creditorul practică o dobândă fixă de 7,99%-13,49%, în funcție de criterii precum pragul sumei solicitate, precum și îndeplinirea / neîndeplinirea condiției de încasare a veniturilor într-un cont la banca respectivă, iar suma maximă ce poate fi obținută este de 75.000 de lei, pe o periadă de 6-60 de luni. OTP Bank promite ca întregul proces de luare a unui credit online să nu dureze mai mult de 30 de minute, iar intervalul în care clienții pot accesa un astfel de credit este luni-vineri, orele 09:18:00.

Citeste si:
Oportunități de creditare rapidă
Oportunități de creditare rapidă

Libra Internet Bank

Libra Bank este un alt jucător din piața bancară românească care pune la dipoziția clienților creditarea online. Condițiile pentru a lua un astfel de credit sunt: venitul să fie salariul, iar valoarea sa netă lunară să fie de minimum 1.500 lei; contractul de muncă al solicitantului să fie în vigoare pe toată durata creditării; clientul să nu aibă restanțe active la nicio bancă sau instituție financiară; Clientul să aibă 18-65 de ani neîmpliniți la ultima rată a creditului, iar vechimea la angajator să fie de minimum 6-18 luni. Libra nu percepe comision de analiză a dosarului sau de administrare a creditului. Dobânda anuală la Libra Bank este de 8,5%-14,6%, iar suma ce poate fi acordată se întinde între 2.000-50.000 de lei. Împrumutul poate fi luat pe 6-60 de luni, iar banca promite că obținerea acestuia nu durează mai mult de 15 minute.

Citeste si:
Ce noi servicii 100% online devin posibile la BRD și căror clienți...
Ce noi servicii 100% online...

ING Bank

La ING Bank la fel, în cazul în care ești deja clientul băncii poți obține un credit online în nu mai mult de 10 minute. Dacă nu ai cont deja făcut la bancă, îți poți deschide contul online, cu ajutorul aplicației ING Home Bank. ING practică o dobândă fixă pentru acest tip de credit de 6,19%-10,69% pe an și are un prag maxim de 125.000 de lei pe care banca i-l oferă solicitantului pe 1-5 ani. Pentru a-ți activa un contul deschis online la ING trebuie, pe lângă pașii generali enumerați mai sus, să ai un card de debit de la altă bancă, prin care să faci o plată de un leu către acest cont, iar ING îți va trimite în câteva zile și cardul fizic, la adresa aleasă de tine.

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank este și ea printre băncile care oferă posibilitatea de a lua un credit online. Această ofertă îi va ajuta pe aceia care se grăbesc să ia un credit fără deplasare la sucursală doar dacă au deja cont la Raiffeisen, și în acest caz creditul poate fi luat în numai zece minute. În schimb, pentru cei care nu au cont la creditorul austriac și nici nu vor să se deplaseze la o sucursală a acestuia, deschiderea contului online ar putea dura 48 de ore sau până la cinci zile, potrivit operatorului solicitat de wall-street.ro. Perioada de eșalonare a creditului ce poate fi luat online este, la Raiffeisen, de 18-60 de luni, iar suma ce poate fi împrumutată se întinde de la 500 la 20.000 de euro.

Citeste si:
BCR a adus pe bursă obligațiuni verzi de 702 mil. lei
BCR a adus pe bursă...

CEC Bank

CEC Bank a intrat de asemenea în rândurile creditorilor care îți permit să iei un credit 100% online. Banca te lasă să iei maximum 90.000 de lei pe 1-5 ani, cu dobânzi anuale care pornesc de la 9,40% și care cresc în funcție de perioadă și de suma solicitate. CEC dă asigurarea că totul durează cel mult 30 de minute, și că în pachetul inclus intră gratuit și posibilitatea de Mobile Banking. Analiza dosarului nu costă nimic, însă administrarea contului va fi taxată lunar cu 20 de lei.

First Bank

Prin serviciul său de videobanking, First Bank este o altă bancă de la care poți lua un credit online. Procedura începe cu completarea unui scurt formular și presupune trecerea directă în apel video cu un reprezentant al băncii.

Credite online, dar nu chiar 100% online

Banca Transilvania este unul dintre jucătorii bancari care au pus deja de ceva vreme la dispoziția clienților posibilitatea de a-și lua un credit online. Aceasta îți permite să completezi digital formele necesare pentru solicitarea împrumutului, inclusiv detaliile privind suma dorită, perioada de creditare și alte date asemenea. Însă pentru primirea efectivă a banilor va fi nevoie de un ultim pas, care presupune întâlnirea cu un consultant al băncii dintr-o sucursală. Avantajul aici este că, înainte de a te duce la bancă, primești un răspuns telefonic cu privire la solicitarea ta, și de acolo îți poți da seama dacă merită să mai faci drumul până la sucursală. UniCredit și Alpha Bank au un serviciu asemănător, însă partea digitală este chiar mai redusă. Adică banca îți dă posibilitatea să completezi un scurt formular pe website-ul ei, urmând să fii contactat de un reprezentant al băncii care îți va spune care sunt pașii următori, și care presupun și în cazul acesta să mergi într-o filială.

Citeste si:
OTP Bank va participa în programul de stat pentru susținerea...
OTP Bank va participa în...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri