Trei din zece români au carduri de credit, rezultă dintr-un sondaj Finzoom, la cererea CEC Bank, în luna septembrie, pe un eșantion de peste 2.000 de respondenți din toată țara. Majoritatea spun că au achiziționat un astfel de card pentru a avea o rezervă de bani, iar când vine vorba de folosirea cardurilor de credit, achizițiile cu plata în rate se află în topul preferințelor.

30% din cei care au răspuns sondajului au deja un card de credit, 70% au cel puțin un card de debit, în timp ce 24% dintre respondenți spun că nu au niciun card.

Întrebați care a fost principala motivație pentru contractarea unui card de credit, cei mai mulți au nominalizat nevoia de a avea acces la o sumă de rezervă (32%), pe locul doi fiind intenția de a face achiziții importante (de exemplu electrocasnice) cu plata amânată.

În ceea ce privește caracteristicile cardului de credit pe care românii le consideră cele mai importante, rata dobânzii se află abia pe locul 3 (18% dintre respondenți), taxele și comisioanele pe locul 2 (22% dintre respondenți), iar pe primul loc este sistemul de rate fără dobândă - nominalizat de 25% dintre respondenți. În prezent, oferta de pe piața din România include carduri de credit cu între 3 și 24 de rate fără dobândă.

La întrebările despre modul în care folosesc cardurile de credit, pe primul loc sunt achizițiile de electrocasnice (19%), urmate de plățile la supermarket (18%) și achizițiile online (17%).

Doar 11% dintre respondenți au spus că folosesc cardul de credit pentru retrageri de numerar, cunoscut fiind faptul că în cazul retragerilor, nu se mai aplică beneficii precum perioada de grație, iar majoritatea băncilor percep dobânzi mai mare decât pentru plățile la comercianți.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »


Setari Cookie-uri