Growth hacking este cel mai bun mod pentru ca start-up-urile să se dezvolte. Irina Nicoleta Scarlat, Chief Growth Officer la Bitpanda, a susținut, în cadrul Future Banking Summit, care sunt principiile strategice pentru a obține această creștere.

Fiecare fintech sau start-up trebuie să își găsească propria strategie legată de creștere, care trebuie urmată îndeaproape. „Pentru mine, growth marketing reprezintă tot ceea ce faci pentru a crește compania. Iar aici includ atât strategiile de marketing, cât și cele de atragere de noi utilizatori, activarea acestora și conversia lor, dar și angajamentul lor. Growth marketing sunt toate strategiile aplicate de-a lungul funnel-ului.” Mai mult, growth marketing se referă și la colaborarea strânsă dintre echipele de produs și cele de marketing, mai ales într-o companie tech, unde este nevoie de o optimizare permanentă a respectivului produs pe care îl realizezi.

Odată depășită etapa inițială, un start-up sau un fintech poate obține hypergrowth, iar la acest capitol, Irina Nicoleta Scarlat a menționat că, din experiența ei, acesta este bazat pe creșterea dată de produs în sine (product driven growth).

Retail jobs

„În acest stadiu, utilizatorii produsului tău cresc săptămânal, îl recomandă altor utilizatori pentru că văd valoarea produsului. Înseamnă o aderență foarte bună, utilizatorii descarcă aplicația și o folosesc. Aș vrea să mă refer și la vanity metrics, pentru că, de multe ori, văd start-up-uri care se uită doar la rata de descărcare a aplicațiilor. Nu aceea trebuie să ne intereseze. Dacă utilizatorii nu își fac conturi și nu folosesc aplicația, nu contează numărul de descărcări.”

Odată ce utilizatorii folosesc în mod activ produsul, deci le pasă în mod autentic de acesta, urmează community driven growth, care, de fapt, creează efectul de rețea. „Aici mă refer la conținut, vorbim de crearea unei comunități în jurul produsului tău. Să vorbești cu utilizatorii tăi în mod frecvent, online și offline, să faci evenimente pentru comunitatea ta, parteneriate strategice etc. De fapt, toate aceste activități constituie baza pentru hypergrowth, pe măsură ce te îndrepți spre etapa de marketing driven growth stage”, a spus Irina Nicoleta Scarlat. Etapa de marketing driven growth înseamnă să te concentrezi pe toți clienții, să realizezi campanii de marketing cross channel, performance marketing etc.

Citeste si:
Fosta șefă a Revolut trece la Bitpanda, unde va fi Chief Growth...
Fosta șefă a Revolut trece la...

Apropierea de consumatori

Este foarte important să le vorbești oamenilor astfel încât să înțeleagă și nu într-un limbaj financiar complicat. „Un sfat pe care îl dau tuturor, nu doar fintech-urilor: utilizatorilor nu le pasă de jargonul vostru, din contră, cu cât folosiți mai mult jargon, cu atât îi veți îndepărta pe utilizatori”, a spus oficialul Bitpanda. Odată ce oamenii înțeleg mesajul, le va fi mai ușor să folosească produsul.

Irina Nicoleta Scarlat a punctat că nevoile consumatorilor trebuie ascultate pentru a avea un produs mai bun. Cel mai bun lucru pentru a descoperi care sunt acestea este să lansezi un MVP și să monitorizezi interacțiunea cu acesta.

Din acest motiv, experimentarea este un concept uriaș în growth hacking. „La Bitpanda experimentăm foarte mult și vom construi un ecosistem unde să putem experimenta la o scară mult mai mare decât o facem acum. Experimentarea este esențială, pentru că nu ai cum să știi ce să faci până nu încerci cum să faci.”

Citeste si:
Revolut se extinde pe alte 10 piețe europene
Revolut se extinde pe alte 10...

Întrebată cum decide care sunt cele mai bune canale de marketing pentru a ajunge la diferite comunități de utilizatori, Irina Scarlat a menționat că dacă ai un produs complex, cu atât mai complicat și mai dificil este să îl promovezi și trebuie să fii foarte structurat.

„În primul rând, începi de la brand, de la poziționarea generală a brandului și narativul brandului pe care îl ai. Care sunt avantajele competitive? Care este propunerea de valoarea pentru brandul tău? Și apoi te uiți la produsele pe care le ai, faci o listă cu acestea și, împreună cu echipa de produs și cu cea de marketing, poziționezi acele produse, ca să creezi propunerile de valoare pentru fiecare dintre acele produse. Apoi te uiți la piețele pe care le țintești pentru fiecare public țintă”, a subliniat reprezentantul Bitpanda.

Citeste si:
Aplicația Uber este acum disponibilă în Buzău și Bacău 
Aplicația Uber este acum...

Ea a continuat și a spus că trebuie să te uiți la audiențe, să testezi propunerile de valoare care rezonează cel mai bine cu acele publicuri. Iar acest fapt se definește din discuțiile cu consumatorii, fără să presupui, și apoi faci o declinare a acelor propuneri de valoare pe canale diferite de marketing, unde se află audiența pe care o țintești.

Construcția comunităților

Pentru a construi comunități, este nevoie să ai un produs foarte bun și oamenii să vadă valoarea produsului pe care îl aduci în fața lor. „Trebuie să fii transparent și autentic cu comunitatea ta, să comunici deschis chiar și când o să greșești, și o vei face, oricât de bun ai fi. Cred că este foarte important să fii prezent acolo pentru utilizatorii tăi, atunci când au nevoie de tine.”

Nu se poate aplica aceeași strategie de growth marketing de la o companie la alta. „Testează, greșește și învață. Nu există o soluție potrivită pentru toată lumea. Ceea ce au în comun Uber, Revolut și Bitpanda este că sunt companii tech și atât. Poți translata anumite experiențe de la o companie la alta, dar nu mai mult, pentru că audiențele sunt diferite, produsele sunt diferite.”

Citeste si:
Platforma financiară Vivid ajunge și în România. Ce servicii oferă
Platforma financiară Vivid...

Irina Scarlat a explicat că fiecare companie trebuie să se bazeze pe referințele pe care le are deja și astfel să își construiască propria strategie dedicată de creștere, adaptată pentru respectiva organizație.

Întreaga discuție de la Future Banking Summit este disponibilă pe link-ul de mai jos:

Sursa foto: Bitpanda
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri