Una dintre cele mai bune decizii de început de an poate fi achiziționarea unui animal de companie, dar trebuie să știm cum identificăm animăluțele potrivite stilului nostru de viață și de unde le putem procura, evitând samsarii și intermediarii. În România este interzisă comercializarea cățeilor și pisicilor fără pedigree astfel că, pentru a fi la adăpost de orice neplăceri, puteți apela la unul dintre crescătorii autorizați de pe plan local.

Cum ne alegem animalul de companie?

Cățeii și pisicile sunt pe primele locuri în topul preferințelor românilor atunci când vine vorba de alegerea unui animal de companie. Un studiu realizat de Ipsos pentru Mars Petcare în octombrie 2022 arăta că 78% dintre gospodăriile din România au un animal de companie. Dintre acestea, 57% au acasă un cățel și 45% o pisică.

Pe lângă beneficiile evidente pe partea de sănătate, în plan social și plan emoțional pe care le oferă acești companioni, statutul de proprietar vine la pachet și cu o serie de responsabilități pe care trebuie să vi le asumați atunci când decideți extinderea familiei cu un nou membru. Printre cele mai cunoscute obligații se numără microciparea câinilor (obligatorie din 2014), precum și vaccinarea contra rabiei a tuturor câinilor și pisicilor cu vârsta de peste 3 luni (obligatoriu de efectuat anual). Proprietarii de căței trebuie, de asemenea, să asigure cu ajutorul unui medic veterinar înregistrarea animalului de companie în RECS (registrul de evidență al câinilor cu stăpân).

„Sunt mai multe întrebări la care oricine interesat de achiziția sau adopția unui animal de companie trebuie să ofere răspunsuri oneste: timpul pe care este dispus să-l aloce unui animăluț, bugetul pe care îl poate direcționa pentru îngrijirea acestuia, de la asigurarea unei hrane corecte și de calitate, până la vizitele periodice la medicul veterinar pentru deparazitările și vaccinurile corespunzătoare vârstei sau alte controale de rutină. De asemenea, condițiile de mediu sunt foarte importante, unii căței nu se vor putea adapta niciodată cu adevărat trăind exclusiv într-o curte și doar cu un contact minimal cu stăpânul și familia din care fac parte. În plus, trebuie să vă întrebați dacă domiciliul dvs. permite acomodarea unui câine de talie mare, sau poate este mai degrabă potrivit (ca suprafață etc) pentru un câine de talie medie sau mică.”, explică Alina Pintică, crescător autorizat de Asociația Chinologică Română (A.Ch.R.) pentru rasele Vizsla maghiară și Brac german.

Crescătoarea precizează că decizia cu privire la talia și rasa animalului de companie trebuie făcută luând în considerare nu doar preferințele subiective, dar mai ales stilul de viață al familiei proprietarului și condițiile de trai: „De exemplu, Grupa 7 din nomenclatorul FCI include câinii pontatori, așadar câini de lucru, de vânătoare, iar în absența unei misiuni constante precum vânătoarea, aceștia au nevoie de mai mult exercițiu fizic și de mai multe ieșiri în natură decât alte rase, atât pentru a-și consuma energia, cât și pentru a-și testa abilitățile native de pontare, aret, aport. Astfel că ei sunt companionii perfecți pentru familiile cu un stil de viață activ și sănătos, care prețuiesc plimbările lungi în aer liber, excursiile la munte și la mare, drumețiile cu cortul sau care practică hobby-uri precum ciclismul, joggingul, înotul, pescuitul, și altele asemenea, acești câini fiind tovarășii ideali pentru activitățile în aer liber”.

Potrivit nomenclatorului de rase al Federației Chinologice Internaționale (FCI), sunt aproape 370 de rase de câini împărțite în 10 grupe. În România, legislația în vigoare interzice împerecherea câinilor care nu dețin pedigriu (certificat de origine sau pedigree, document eliberat de Asociația Chinologică Română (A.Ch.R.)), vânzarea cățeilor fără microcip și fără să fi fost înregistrați în RECS. Așadar, cei interesați de achiziția unui câine trebuie să fie atenți de unde cumpără, să evite petshop-urile și crescătorii neautorizați, așa-numiții samsari cu adevărate fabrici de pui (puppy mills) în care animalele sunt exploatate în scopuri de reproducție pentru beneficii financiare. Un câine de rasă pură deține obligatoriu certificat pedigree și se achiziționează de la crescători autorizați, membri ai Asociației Chinologice Române (A.Ch.R.). Crescătorii autorizați dețin canise înregistrate la Federația Chinologică Internațională (FCI), numele acestora putând fi verificate în baza de date de pe site-ul organizației.

„Un câine de valoare chinologică provine din părinți arbitrați național și internațional la cel mai înalt nivel (campionate europene, campionate mondiale, campionate Crufts etc), care să fi fost testați genetic împotriva defectelor și maladiilor cunoscute ale rasei și, după caz, să fi obținut diverse titluri și recunoașteri tipice rasei în competiții sau alte examinări specifice. O montă cu adevărat de calitate este cea în care partea morfologică, deci aspectul exterior completează bagajul genetic al părinților, un bagaj care trebuie să cântărească „greu”, să fie ușor de urmărit pe mai multe generații. Toate acestea înseamnă că progeniturile vor avea un start în viață cât mai bun și armonios și că viitorii proprietari se vor bucura de niște pui de calitate, corecți anatomic și înzestrați genetic, alături de care vor petrece mulți ani fericiți. Nu trebuie făcut niciun compromis pe partea de sănătate, aceasta este și deviza noastră. Puii de Vizsla din canisa noastră, acum în vârstă de 11 săptămâni, provin din părinți – linii maghiare pure – cu zeci de teste de sănătate și teste genetice la activ, dar și cu zeci de titluri și calificative în competiții chinologice din țară și din străinătate.”, a mai adăugat Alina Pintică, crescător autorizat FCI și deținătoarea canisei Nerium House Kennel.

Testele de sănătate se efectuează cu ajutorul și la indicațiile unui medic veterinar în concordanță cu cerințele și recomandările specifice fiecărei rase. Pe parte genetică, probele pot fi prelevate în România. Unele dintre analize sunt realizate și de către laboratoare locale, însă multe altele nu se pot efectua decât în străinătate, în cadrul unor laboratoare precum Genomia în Cehia sau Laboklin în Germania etc. Sunt disponibile, de asemenea, inclusiv în România, teste pentru determinarea profilului ADN al animalului de companie, precum și teste de paternitate. Unul dintre cele mai cunoscute laboratoare pentru analizele medical veterinare este Synevovet.

Costurile iau în calcul tipul fiecărui test și pot ajunge și până la 1.500-2.000 euro, în funcție de numărul și complexitatea analizelor efectuate. Timpul de așteptare pentru obținerea rezultatelor variază între 24-48 ore și până la 2-3 săptămâni, uneori și mai mult, după caz.

Indiferent de decizia luată la începutul anului, așa cum avem grijă și prețuim oricare alt membru al familiei, așa trebuie prețuite și necuvântătoarele noastre. Un animal de companie aduce bucurie și oferă prilejul unor amintiri unice și, mai ales, ne va învăța mereu câte ceva despre iubire și dăruire necondiționată.

Sursa foto: neriumhouse.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri