Cea mai simplă soluție actuală pentru bugetul României ar fi creșterea taxei pe valoare adăugată (TVA), potrivit Alexandrei Smedoiu, președinte CFA România, în contextul în care țara noastră are cea mai proastă colectare a acestei taxe, cu o evaziune de 35%, favorizată de legislația și procedurile care îi scutesc de pedepse pe cei ce nu declară banii la stat.

Pe termen mediu și lung cea mai simplă variantă este să creștem taxele actuale. Cel mai mic impact l-ar avea creșterea TVA, însă nimic nu poate fi exclus. S-a mai vorbit de impozitul progresiv. Dacă s-ar alerge varianta aceasta, impactul nu ar fi mare, fiindcă impozitarea pe venituri/profituri este minoră, nu la nivelul de care România are nevoie, consideră Smedoiu.

„Este clar că dacă vrem să colectăm mai mult trebuie să ne uităm la zona de taxe cu impact mare, iar cota TVA din România de 19% este în linie cu media europeană, totuși nu o colectăm foarte bine, nu colectăm un leu din trei”, a declarat președintele CFA.

Un raport al Comisiei Europene a clasat din nou în România coada listei de țări care recuperează impozitele pe cotele actuale – taxa pe valoare adăugată (TVA), care este cea mai importantă componentă pentru țările din UE din punctul de vedere al veniturilor bugetare fiscale, a explicat Alexandra Smedoiu.

Evaziunea fiscală excesivă a țării noastre este o deficiență a sistemului politic și administrativ, care îi ține la adăpost pe cei ce se fac vinovați de această ilegalitate, potrivit lui Dragoș Cabat, membru în Consiliul Director CFA.

„Dacă lucrurile acestea nu s-au făcut timp de 30 de ani, este greu să spui că se va face acum, mai ales că nu avem la guvernare alte partid decât cele care au condus în ultimii 30 de ani. Voința politică a lipsit, deci nu e vorba despre faptul că nu există legi împotriva evaziunii fiscale. Există. Desigur, ele au fost îmblânzite aleatoriu, a declarat Dragoș Cabat, întrebat de reporterul wall-street.ro.

Aceste legi anti-evaziune au fost „îmblânzite aleatoriu”, totuși. Mai nou, dacă ești prins că ai făcut evaziune și plătești înapoi prejudiciul nu ți se mai întâmplă nimic, ceea ce este „un stimulent pentru evaziune”, potrivit lui Cabat.

Cum ar rezolva digitalizarea problema evaziunii fiscale

„Problema este nu de a avea legislație pe care o avem, ci implementarea ei pusă în practică, aici nu există suficiente unelte pentru a gestiona problema încasărilor pe TVA, de aceea digitalizarea este o soluție, nu se poate face pe termen foarte scurt, durează 2-3 ani. De ce? Pentru că scoate factorul uman din decizia de control”, a declarat Dragoș Cabat.

Atâta timp cât va exista factorul uman în ecuație, acesta va fi mereu „subjugat de politic”; în schimb un program de inteligență artificială nu ar ști cărui partid îi aparține compania respectivă sau managementul acesteia, consideră economistul.

Atunci când programul respectiv se prinde de niște neconcordanțe în declarații le semnalează imediat și măsurile se aplică foarte rapid. De aceea digitalizarea ar putea schimba foarte mult lucrurile privind evaziunea, mai spune Cabat.

„Cred că de aceea se și amână atât de mult această digitalizare, atât a ANAF-ului, cât și a societății în general. Iar digitalizare înseamnă mult mai multe plăți digitale, iar acestea ar fi mult mai ușor de urmărit prin circuitul bancar, inclusiv de organismele de control, pentru a se vedea de unde pleacă banii și unde ajung”, a menționat Dragoș Cabat.

Problema deficitului bugetar și dificultățile mai mari, care sunt alăturate

Mai mare decât problema deficitului bugetar, care a depășit cu mult țintele Uniunii Europene, este apropierea unor cheltuieli mai mari decât în mod normal, pe zona socială, potrivit Alexandrei Smedoiu.

„Dacă ne uităm la deficitul bugetar de anul acesta, de 7%, comparat cu cel de anul trecut, când aproape s-a atins 10% - este clar o tendință descendentă. De altfel de când cu pandemia toate țările s-au îndepărtat de targetul european de deficit, care este de 3%”, a declarat președintele CFA.

„Valoarea lui în sine nu este atât de preocupantă, totuși, mai importantă este balanța dintre venituri și cheltuieli și aici pentru că deja se prefigurează niște cheltuieli crescute pe zona socială, unde cheltuielile bugetare merg oricum preponderent”, a mai spus economista.

Să colectezi bine este de multă vreme o dorință a mediului de afaceri, dar este mai ușor de spus decât de făcut, pentru că a îmbunătăți colectarea nu înseamnă doar a înăspri legile, înseamnă digitalizarea administrației, înseamnă ca toate tranzacțiile să fie electronice, cele cash să rămână minimale. Astfel de transformări cer timp, nu e ceva ce se poate face peste noapte, consideră Smedoiu.

„În spațiul public se mai vorbește despre o taxă digitală care este un proiect european care ar urma să aducă bani din advertising și toată zona de conținut digital, deci bani pot veni la buget și de pe astfel de taxări speciale ale anumitor industriu”, a precizat Alexandra Smedoiu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri