Unul dintre acționarii Apple i-a îndemnat pe co-investitorii companiei să voteze împotriva pachetului de plată de aproape 100 de milioane de dolari pe 2021 pentru CEO-ul Tim Cook, despre care consideră că nu merită această sumă, de aproape opt ori cât salariul său.

Serviciile Instituționale ale Acționarilor (ISS) au afirmat într-o scrisoare că „design-ul și magnitudinea stocului pe care Apple l-a oferit lui Cook anul acesta au stârnit îngrijorări simțitoare”. Compania a cerut acționarilor să voteze împotriva pachetului lui Cook la întâlnirea anuală pe care aceștia o vor avea în martie, scrie Business Insider.

Citește și: Tim Cook, răsplătit de Apple cu aproape 100 de milioane de dolari în 2021

Cook urmează să primească 82,3 milioane de dolari sub formă de stocuri ale companeii drept bonus pentru 2021, pe deasupra celor trei milioane de dolari, potrivit unor documente ale Comisiei Apple pentru Securitate și Schimb a Apple. Ultima dată când Cook a primit o recompensă sub formă de stocuri a fost în 2011, când a primit acțiuni în valoare de 384 de milioane de dolari.

Cook avea de asemenea dreptul la stimulente de 12 milioane de dolari pentru performanță și alte 1,3 milioane pentru securitate și zboruri private, precum și un pachet pentru vacanță de 23.000 de dolari și alte cheltuieli, conform documentelor citate.

ISS a afirmat că cel puțin jumătate din pachetul lui Cook pe anul 2021 „nu bifează criterii de performanță”. Compania a menționat, de asemenea, că banii cheltuiți de Cook pentru securitate și zboruri private „depășesc semnificativ” sumele rezervate de companiile similare.

Firme precum ISS fac recomandări către acționari și investitori în privința felului în care ar trebui să voteze și sunt reglementate de United States Securities and Exchange Comission (SEC). Dincolo de acest aspect, voturile dat de acționariatul Apple sunt doar consultative și nu obligă board-ul companiei să acționeze într-un anumit fel.

Cu toate acestea, Apple i-a ajustat bonusul lui Cook pe 2013, adăugând criterii de performanță pentru jumătate din pachetul de compensații, după ce o treime dintre acționari au votat împotriva unei măriri a remunerațiilor pentru acel an, an în care acțiunile compeniei au suferit o prăbușire.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri