Finanțările complementare și facilitățile de dobânzi au ajutat sectorul IMM să reziste în timpul pandemiei, dar antreprenorii nu ar trebui și își formeze planurile de afaceri doar bazându-se pe acestea, a declarat Ramona Ivan, Director Direcția Relații cu Instituții Naționale și Internaționale CEC Bank, în cadrul Financial Forum 2022.

“Sfatul meu pentru antreprenori este să creadă în business-ul lor și să nu își gândească dezvoltarea viitoare doar în funcție de facilitățile de dobândă existente în piață sau în funcție de granturile existente sau care se vor lansa. Astfel de facilități sunt menite să îi ajute să treacă de perioadele dificile, dar un business nu trebuie gândit doar în funcție de aceste oportunități”, spune Ramona Ivan.

Antreprenorii care au reușit să își recalibreze business-urile în timpul pandemiei și care astfel au rezistat în piață sunt adevărații eroi ai ultimilor doi ani.

Ramona Ivan, CEC Bank

Prin programul IMM Invest, statul român, prin Ministerul de Finanțe, reprezentat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și, mai nou, prin Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN (FGCR), garantează în proporție de 80%, respectiv 90% din valoarea creditelor acordate pentru finanțarea IMM-urilor, în funcție de categoria în care se încadrează beneficiarul programului.

“Antreprenorii care au reușit să își recalibreze business-urile în timpul pandemiei și care astfel au rezistat în piață sunt adevărații eroi ai ultimilor doi ani. Cu mari eforturi din partea antreprenorilor, am reușit să facem lucrurile să meargă în economie. Pe zona de digitalizare am crescut cu toții precum Harap Alb, chiar și companiile care aveau un model de business mai conservator”, consideră Ramona Ivan.

Ea le recomandă antreprenorilor să aibă o viziune pragmatică în privința propriului business și să încerce de fiecare dată să aibă alături parteneri care au o expertiză solidă

”Am văzut multe proiecte frumoase care puteau în final să se concretizeze și să aibă o altă față, dacă se vorbea de la început cu o bancă sau cu un consultant cu expertiză pe acel gen de proiect. Pe partea de fonduri europene, sunt multe lucruri care trebuie corelate între ceea ce prevede un ghid al solicitantului - ce semnezi cu autoritatea de mangament - respectiv condițiile unei bănci pentru ca respectivul proiect să fie bancabil”, a mai adăugat reprezentanta CEC Bank.

Ramona Ivan a participat la Financial Forum 2022, eveniment organizat de wall-street.ro și Start-Up.ro în parteneriat cu CEC Bank și Transilvania Investments.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri