În ultimii ani, business-urile în agricultură au înflorit. Tot mai mulți fermieri au ales fie să acceseze finanțare pentru a-și dezvolta business-ul existent, fie să renunțe la jobul dintr-o corporație și să devină agricultori cu normă întreagă.

În cadrul conferinței Agricultura Viitorului: Cum putem reporni motoarele, am discutat despre metodele de finanțare pentru fermieri și ce variantă se potrivește cel mai bine cu nevoile și dorințele lor.

Daniel Stănescu este consultant pe fonduri europene și unul dintre fermierii care a reușit să acceseze finanțare de la Uniune Europeană. Pe viitor, pentru alte proiecte, acesta spune că se va îndrepta către finanțarea prin fonduri europene, însă nu fără un partener bancar deoarece, pentru a implementa finanțarea, nu este suficient ca un agricultor să se bazeze doar pe ajutorul din partea UE, ci este bine să acceseze și un un credit bancar.

Citește și Proprietarul Jidvei: Cred că sectorul vinurilor înregistrează o scădere de 20% la nivel național din cauza pandemiei.

„Creditele bancare sunt obligatorii dacă nu ai banii suficienți pentru dezvoltarea business-ului tău. Sunt cazuri excepționale când un beneficiar poate pune bazele unui business doar accesând fonduri europene. Important este să poți coopera atât pe partea de fonduri europene, cât și pe cea de credite bancare deoarece ambele opțiuni sunt importante”, precizează Daniel.

De aceeași părere este și Ramona Ivan, director direcția Relații cu Instituții Naționale și Internaționale CEC Bank, spunând că nu se pot delimita cele două opțiuni de finanțare, ci se completează. Aceasta precizează că antreprenorul care face un proiect ar trebui în primul rând să creadă în business-ul său, fie că este sau nu construit cu fonduri europene. În momentul în care duci la bun sfârșit proiectul, îl implementezi corect și cu succes, este ca un certificat de bună purtare, iar în acel moment ești altfel privit și de o bancă care îți poate acorda un credit.

Citește și Rekkers, Agricover Credit: Fermierii români care fac investiții sunt la nivelul celor din Olanda și Germania în ceea ce privește productivitatea și eficiența.

„Dialogul cu banca este mai ușor dacă banca vede că își poate recupera investiția. Evident ca băncile nu dau un împrumut fără să se gândească dacă își vor primi banii înapoi. Nu există o delimitare clară la mijloc între creditare și finanțare nerambursabilă. Ele se întrepătrund”, spune reprezentantul CEC Bank.

Finanțarea prin creditul bancar poate fi mult mai rapidă

De cele mai multe ori implementarea unui proiect prin fonduri europene durează ani de zile, iar acordarea unui credit bancar poate fi un proces ceva mai rapid. În cazul în care beneficiarul se grăbește pentru a obține finanțarea și pentru a pune pe picioare business-ul său, este posibil ca cea din partea Uniunii Europene să nu fie cea mai bună opțiune.

Citește și Marius Coman, Vodafone: Fermierii mici și mijlocii sunt mai lenți în adoptarea de soluții inteligente.

„Instrumentele financiare se vor îndrepta mai mult spre mediul privat decât granturile. Ce recomand mai mult este ce i se potrivește cel mai bine antreprenorului. Pe zona de fonduri europene sunt puțin mai multe reguli. Dacă beneficiarul se grăbește, este posibil ca o finanțare din partea Uniunii Europene să nu fie cea mai bună opțiune”, spune Ramona Ivan.

Cea de-a doua ediție a Conferinței Agricultura Viitorului: Cum putem reporni motoarele a fost realizată de wall-street.ro în parteneriat cu Vodafone România, Jidvei, Agricover Credit, Agroland și CEC Bank.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri