Clienții Revolut din România au cheltuit, de Paște, cele mai mari sume cu divertismentul 18% din volumul total al plăților făcute cu Revolut), la shopping 18% și pentru cumpărăturile la supermarket și în magazinele alimentare 14%, luând în calcul perioada 12-27 aprilie 2022.

Un utilizator român a efectuat cel puțin 10 tranzacții cu Revolut, în această perioadă, realizând plăți în valoare de aproximativ 975 RON (sumă medie/ utilizator). Dacă ne raportăm la perioada 12-27 aprilie 2021, suma medie cheltuită de un utilizator Revolut a crescut cu 21%, iar numărul tranzacțiilor aproape s-a dublat, potrivit datelor companiei financiare.

Configurația bugetului: mai puțini bani pentru mâncare și shopping, mai mulți pentru experiențe și socializare

Două tendințe sunt de notat, comparativ cu anul trecut, ambele influențate de contextele economice și sanitare diferite. În primul rând, se remarcă o tendință de diminuare a ponderii cheltuielilor cu produsele alimentare și shopping-ul, raportat la totalul cheltuielilor realizate de clienții Revolut.

Deși au avut mai mulți bani de cheltuit, în structura bugetului individual, ponderea achizițiilor de produse alimentare și a segmentului de shopping în totalul plăților realizate s-a micșorat în 2022 față de 2021, de la 16% la 14% pentru cumpărăturile în magazinele alimentare și de la 22% la 18% pentru shopping.

Citește și: Studiu: 40% dintre români rămân pe zero cu veniturile până la finalul lunii. Câți au ajuns să scoată bani de „la ciorap”

Cheltuielile cu serviciile turistice s-au dublat față de 2021

Pe de altă parte, relaxarea condițiilor de călătorie și intensificarea mobilității au condus la o creștere a ponderii cheltuielilor cu serviciile turistice (de la 4% la 8%), cu restaurantele (de la 6% la 10%) și cu transportul (de la 8% la 10%).

Deși cheltuielile în scopuri turistice au reprezentat doar 8% din totalul plăților, această categorie a înregistrat cea mai mare creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, de aproape 4 ori, fiind urmată de cea a serviciilor de ospitalitate și restaurante (+189%) și transport (+135%).

Așadar, în configurația bugetului pentru sărbătorile pascale din 2022, utilizatorii români au alocat mai mulți bani pentru experiențe în familie și cu prietenii, pentru călătorii, socializare și au fost mai atenți cu achizițiile de alimente, produse de larg consum, articole vestimentare etc.

Cum au cheltuit utilizatorii Revolut, în funcție de vârstă

Referitor la repartiția pe vârste, segmentul 25-34 de ani s-a menținut pe prima poziție, după suma totală a plăților efectuate cu Revolut, în perioada menționată, cu o pondere de 37%. Această categorie de vârstă a cheltuit cu 83% mai mult decât anul trecut.

Pe de altă parte, categoria de vârstă 35-44 de ani este pe primul loc, și anul acesta, după suma medie/ utilizator cheltuită în contextul sărbătorilor pascale, 1.230 RON, în creștere față de 2021 cu 26%.

Recordul în privința valorii medii/ tranzacție aparține categoriei de vârstă 45-54 de ani, care a făcut achiziții de aproximativ 120 RON/ tranzacție, cu Revolut, în perioada analizată.

Mulți români au plecat în străinătate de Paște

În primele trei luni ale anului, numărul utilizatorilor români care au făcut cheltuieli de călătorie s-a dublat, iar volumul total al tranzacțiilor realizate în timpul deplasărilor în străinătate s-a triplat.

În vacanța de Paște, unul din trei utilizatori Revolut din România a călătorit în străinătate, iar față de aceeași perioadă a anului 2021, numărul tranzacțiilor și volumul total al plăților s-au dublat, în perioada menționată.

Suma medie cheltuită în străinătate de un client Revolut a fost de 650 RON. Clienții români au cheltuit cele mai importante sume în această mini-vacanță în Marea Britanie, Italia, Spania, Emiratele Arabe Unite, Franța.
Segmentul de vârstă 35-44 de ani a realizat cele mai multe plăți cu Revolut, în timpul sărbătorilor de Paște, în străinătate, un utilizator din această categorie efectuând plăți cu cardul a căror valoare totală a fost de aproximativ 875 RON (în medie/ utilizator).
Turiștii români au folosit Revolut mai ales pentru a plăti cumpărăturile realizate în supermarket-uri și magazine alimentare și în benzinării, dar și în baruri și restaurante.

Revolut a mai fost utilizată pentru achitarea cazării în străinătate, a serviciilor de rent-a-car sau a serviciilor agențiilor de turism și tour-operatorilor, precum și pentru divertisment (vizite la parcuri tematice și muzee, achiziții de cadouri și suveniruri).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri