Premierul Nicolae Ciucă a declarat că decizia privind amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare a fost luată după discuţii cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi cu Ministerul de Finanţe, menţionând că detaliile tehnice vor fi stabilite în ordonanţa de urgenţă.

"Este o propunere pe care am discutat-o cu guvernatorul Băncii Naţionale, cu Ministerul de Finanţe şi criteriile tehnice pe care le vom face publice urmează să fie stabilite. Cert este că la nivelul coaliţiei s-a luat decizia să avem această ordonanţă de urgenţă", a afirmat Ciucă, întrebat care sunt criteriile şi cine se poate încadra pentru amânarea plăţii ratelor la bănci, potrivit Agerpres.
Citește și: Director BRD: Mulți clienți preferă să schimbe dobânda variabilă cu cea fixă, în loc de rocada ROBOR-IRCC
El a explicat că această măsură va fi aplicată pe o perioadă de 9 luni, având în vedere că pe acelaşi interval de timp a fost aplicată şi anterior.

"S-a ajuns la perioada de 9 luni pentru că a fost o decizie similară şi a fost aplicată tot pe 9 luni", a spus Ciucă.

Referitor la faptul că cei care îşi vor amâna plata ratelor la bănci ar risca dobânzi suplimentare, premierul a precizat: "Este vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani".

"Nu s-au stabilit toate detaliile tehnice. Urmează să fie stabilite în ordonanţa de urgenţă când va fi aprobată", a adăugat premierul.

Coaliţia de guvernare a decis, luni, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice "Sprijin pentru România", în valoare de 1,1 miliarde de euro. Printre aceste măsuri se află şi amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

Retail jobs

Sursa foto: Guvernul României

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri