Atunci când administrezi o societate te poți confrunta cu diferite situații ce presupun luarea unor decizii, iar una dintre aceste decizii poate consta în majorarea capitalului social. Factorii care stau la baza unei majorări de capital sunt diverși. Astfel, fie că ai nevoie de majorarea capitalului pentru extinderea activității, fie că dorești să incluzi un acționar nou în companie, este esențial să cunoști aspectele importante pe care trebuie să le ai în vedere într-un astfel de proces.

Capitalul social: modalități de majorare

Capitalul social reprezintă suma tuturor aporturilor efectuate de asociați în scopul constituirii și funcționării unei societăți. Măsura în care asociații contribuie la formarea capitalului social este direct proporțională cu măsura în care aceștia participă la împărțirea profitului sub formă de dividende. De exemplu, dacă un asociat contribuie cu 25% în formarea de capital social, acesta este îndreptățit la 25% din beneficiile realizate de către societate.

Capitalul social este divizat în acțiuni, atunci când vorbim despre societățile pe acțiuni, părți sociale, în cazul societăților cu răspundere limitată, și părți de interes, în cazul societăților în nume colectiv și societăți în comandită simplă.

În momentul constituirii societății, capitalul social este egal cu activul patrimonial, însă pe parcursul activității societății și pe măsură ce aceasta obține profit, activul patrimonial depășește capitalul social.

În funcție de natura sa, capitalul social poate fi majorat prin intermediul a două modalități:

  • majorare prin aport de numerar, în situația în care se mărește valoarea capitalului social deja existent;
  • majorare prin aport în natură, atunci când se face transferul de proprietate a unui bun de la asociat, ca persoană fizică, la societate.

Când este necesară majorarea capitalului social

Pe parcursul perioadei de activitate a unei societăți, pot apărea diferite situații care să necesite majorarea capitalului social al acesteia. Una dintre cele mai des întâlnite modalități de majorare a capitalului social este extinderea obiectului de activitate, care necesită acces la mai multe surse de finanțare.

Totodată, un alt motiv care presupune majorarea capitalului social este primirea unui asociat nou în companie. În acest caz, noul asociat vine cu un aport de capital social care se adaugă la valoarea deja existentă a capitalului social, rezultând astfel o majorare de capital.

O altă situație este atunci când se optează pentru plata unui impozit pe profit și nu pe venit. Important de reținut este faptul că în această situație, prin majorare, capitalul social trebuie să ajungă la o valoare de minimum 45.000 RON.

În cazul în care cunoștințele tale de natură financiară nu acoperă în totalitate sfera economică a pieței financiare și te situezi în situația în care ai nevoie de majorare capital social, poți să apelezi la consultanți specializați în domeniu care să îți fie alături și să îți ofere consultanță pe parcursul întregului proces de majorare a capitalului social. În acest mod, te vei poți asigura că procesul se desfășoară conform legilor în vigoare și nu riști să cauzezi pagube permanente companiei.

Avantajele majorării capitalului social

Principalul avantaj al majorării capitalului social constă în faptul că aceasta îți oferă acces la mai multe surse de finanțare, fiind creat un echilibru între capitalul propriu și capitalul împrumutat. Astfel, având la dispoziție diverse surse de finanțare, poți să analizezi și să profiți de nenumărate oportunități de dezvoltare a afacerii tale, atrăgând totodată și investitori noi.

Alegerea politicii de finanțare reprezintă, de asemenea, un avantaj al majorării capitalului social, principala alegere fiind între sursele proprii și cele împrumutate.

Totodată, majorarea capitalului social crește implicit și valoarea companiei, fie că este crescută valoarea actualelor acțiuni, fie că sunt emise acțiuni noi.
Creșterea șanselor de a obține finanțare din partea unei bănci reprezintă un alt avantaj esențial al majorării de capital, deoarece majorarea de capital social scade automat gradul de îndatorare a societății.

Procedura de majorare a capitalului social atrage după sine diverse avantaje de care poate profita o societate, iar întregul proces durează doar câteva zile, în funcție de tipul majorării de capital de care ai nevoie. Indiferent de factorii care te determină să optezi pentru majorarea de capital al societății tale, este bine să te consulți cu diferiți specialiști din domeniul financiar, pentru a te asigura că iei cele mai bune decizii.

Sursa foto: Freepik.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri